Veliki uspeh lozničkih gimnazijalaca na takmičenju najboljih tehnoloških inovacija

Na takmičenju “Najbolja tehnološka inovacija 2020” na kojem je učestvovalo pedesetak srednjoškolskih timova iz cele Srbije, diplome su dobila čak dva tima koja su predstavljala lozničku Gimnaziju “Vuk Кaradžić” i to za osvojeno drugo i peto mesto.

U ime organizatora takmičenja Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, diplome je danas nagrađenim učenicima, mentorima i direktoru škole uručio Vladimir Nikić, član organizacionog tima takmičenja za najbolje tehnološke inovacije.

Foto: loznickenovosti.com/loznickenovosti.com

On je čestitao učenicima, mentorima i direktoru škole i zahvalio im se što su učestvovali na takmičenju u godini koja je bila sve drugo samo ne uobičajena.

– Divimo se vašoj inovativnosti i preduzetništvu koje se gaji ne samo u Gimnaziji već u čitavom lozničkom kraju i želimo da tako i nastavite – rekao je Nikić.

Prema rečima direktora Darka Nestorovića, takmičenje je trajalo godinu dana i zbog epidemiološke situacije održavalo se onlajn.

Svi su, kako je rekao, dali svoj maksimum pa su se verovatno malo i umorili, ali će škola uvek pružati maksimalnu podršku učenicima i kolegama koji imaju nameru da promovišu školu na najbolji način.

Ana Ristanović, članica tima, ”Vodočistači” koji je osvojio drugo mesto, rekla je da su  izuzetno ponosni zbog osvojene nagrade i da im ona mnogo znači.

- Naša ideja je bila da rešimo problem kvaliteta vode, svesni smo da je to problem 21. veka. Pokušali smo da sa našim mogućnostima i znanjem rešimo tu situaciju i hvala što je to neko zapazio. Dali smo sve od sebe i drago nam je što veruju u nas mlade – izjavila je ona.

Pored Ane, članovi tima “Vodočistači” su Gligorije Gligorić i Helena Vujinović, učenica Srednje škole “Sveti Sava”. Mentor je Janja Radić.

Selena Nikolić, članica tima “Eko bozoni” koji je osvojio peto mesto, istakla je da je njihova ideja bila da reše problem prečišćavanja vazduha i zagađenosti.

– Nismo uspeli da rešimo globalni problem, ali smo na putu da to učinimo. Prvi put smo se susreli sa ozbiljnijim nivoom takmičenja i nadamo se novim takmičenjima – rekla je Selena.

Osim Selene, članovi tima “Eko bozoni” su Dimitrije Pavlović i Bojana Vujinović iz Srednje škole “Sveti Sava”. Mentor je Milomir Sarić.

Osim uručivanja diploma, povod za ovu posetu je, kako je istakao Nikić, i najava ovogodišnjeg  takmičenja. Rok za prijavu srednjoškolskih i studentskih timova  je 15. mart. 

Autor: V.M.

#Loznica