Požurite, konkurs traje do 14. marta! 😎

Osam običnih Zemljana će biti pozvani da se pridruže prvom komercijalnom letu na Mesec 2023. godine, zahvaljujući japanskom miljarderu Jusaki Mezavi. Oni koji budu odabrani putovaće na Mesec brodom Starship, i biće prvi ljudi na Mesecu još od 1972. godine. 😎

Maezava, modni preduzetnik i sakupljač umetnina, imenovan je kao prva osoba koja je kupila kartu za misiju još 2018. godine. Od tada je pokupovao i sva ostala mesta i sada traži kandidate vredne puta širom sveta.

Cela misija je planirana za 10-12 osoba, koji će krenuti na najduži put u istoriji ljudske rase. Put koji će ih odvesti od Zemlje do Meseca i oko njega i potom nazad.

Godine 2019. Meazava je objavio da želi da povede 8 umetnika sa sobom na put, ali je sada rekao da je plan tzv. evoluirao i da je prevaziđen termin "umetnik". Dozvolio je svakome da se prijavi pod uslovom da zadovoljava 2 kriterujima.

Prvi je taj da poseta Mesecu mora uticati na to da ono čime se vi bavite eksplodira i odnese vas na novi kreativni nivo. Drugi je da putnici moraju pomagati i gurati i druge putnike ka tome da to ostvare.

Svako ko želi da aplicira ima još malo vremena, konkurs se zatvara 14. marta. A svi prijavljeni će biti ispitani do 21.

Početkom prošle godine Maezava je objavio da traži životnog partnera koji će krenuti sa njim na put do Meseca i planirao je da se njegova potraga za ljubavlju prati i da od nje načini dokumentarnu serijju pod imenom Ljubavnici punoga Meseca (Full Moon Lovers). Skoro 28.000 žena se prijavilo za konkurs, ali je Maezava na kraju otkazao ceo projekat.

Misija na Mesec bi trebalo da traje nešto manje od nedelju dana, gde će brodu Starship biti potrebno 3 dana da stigne do meseca pre no što započne obilazak oko njega. Nakon toga biće potrebna dodatna 3 dana za povratak nazad na Zemlju.

CEO SpaceX Ilon Mask je izjavio kako je apsolutno uveren da će brod biti spreman za transport ljudske posade do zakazanog datuma lansiranja 2023. godine.

Autor: redportal.rs

#Elon Musk

#Ilon Mask

#Mesec

#Moon

#Putovanje na Mesec

#Space X

#Starship

#spacex