Svest je ta koja nas štiti

Epidemiolog dr Predrag Kon rekao je danas uoči sednice Kriznog štaba da je medicinski deo već ranije sve predložio i da neće promeniti predlog, a suština je šta će se odlučiti.

- Čuli smo dva ugla gledanja, sasvim prirodna, rešenje će biti svakako kako bude doneseno. Mi ne možemo da smanjimo ono što smo već rekli jer se situacija nije promenila. Smatramo da su mere racionalne, pitanje je koliko su se sprovodile - rekao je dr Kon za Kurir televiziju.

Na pitanje o tome da li bi lokdaun na 7 dana bilo najprikladnije rešenje za sprečavanje epidemiološke katastrofe, Kon je odgovorio odrično.

- Ne smatram da je taj period dovoljan za suzbijanje, ali to je minimum. Pitanje je ozbiljno i treba da saseče porast koji je krenuo. Pratićemo situaciju, poslednja 3 dana daju nade da neće naglo rasti. Bitno je da se smanje kontakti, mere moraju da se poštuju - objasnio je on.

Istakao je da ništa nije dogovoreno unapred i da će se danas znati sve. Na pitanje zbog čega ponovo imamo velike brojke dr Kon je rekao da i dok smo bili oko 1.500 dnevno mogućnost pogoršanja je postojala.

- Nikada se nismo spustili na bezbedniji nivo, imali smo neadekvatno ponašanje posebno za vreme praznika. Uz sva upozorenja koje smo slali posle toga je došlo do početka porasta, naglašavali smo da je trebalo zaoštriti mere posle praznika - rekao je on.

Kada je reč o skijalištima, Kon je istakao da je odluka u decembru bila da turističke destinacije na planinama treba da rade sa 30 odsto kapaciteta. Problem je, kako kaže, što to niko nije poštovao, već su skijališta bila prepuna.

 - Kaznena politika nam je i dalje nije motivišuća, jer se mora pooštriti. Ako u Sloveniji imate 400 evra kaznu ako izađete u toku policijskog časa, jasno je kakav je odnos prema tome. I pored svega toga i dalje imaju problema sa COVID-19. Sve zajedno, svest je ta koja nas štiti. Kako ćemo to dalje izvesti da se zaustavi onda je teško - objasnio je dr Kon.

Ponovio je da nedelju dana zatvaranja nije mnogo i nije dovoljno, ali bi u svakom slučaju bio neki predah i omogućio da dođe do smanjenja intenziteta.

Kada je reč o britanskom soju koronavirusa i njegovom prisustvu u Srbiji, poznati epidemilog dao je nedefinisan odgovor, rekavši da se prisustvo i karakter tog soja kod nas i dalje istražuju.

- Ono što mi znamo je da je prisutan oko 30 odsto, u malom uzorku. Očekujemo kao što se pojavljuje u drugim zemljama pojaviće se i kod nas. Pojačan je prenos kod mlađih, potrebno je proaktivno gledati. Imamo razne situacije koje ne prepoznajemo odmah kao što je neprijavljivanje iz škola - rekao je dr Kon za Kurir TV.

Dr Predrag Kon podsetio je da Srbija ima dobar sistem zaštite od širenja koronavirusa u školama, ali i da je izuzetno važno održati disciplinu na tom planu.

Autor: redportal.rs

#Covid19

#korona

#kovid

#krizni stab

#kriznog staba

#lokdaun

#nove mere

#predrag kon

#sednica

#zatvaranje