Širom sveta na svim većim mestima, vlasti koriste pse koji su obučeni da detektuju pojedince sa koronom, kako bi se smanjilo širenje virusa

Kako se pandemija koronevirusa nastavlja da se širi, naučnici rade na idealnom rešenju koje bi omogućilo da se identifikuje zaraženi pojedinac odmah bez lekara, što bi predstavljalo ključno rešenje u prekidanju širenja infekcije.

Naime, organska jedinjenja koja su proizvedena tokom respiratornih infekcija mogu da prouzrokuju specifične "otiske" mirisa, koje istrenirani psi mogu da otkriju brzo i precizno. Psi bi bili obučeni da razlikuje uzroke pacijenata koji su zaraženi koronom i uzorke drugih infekcija.

Ova metoda bi mogla da se primeni na javnim mestima, poput aerodroma, sportskih događaja, na granicama ili na nekim drugim masovnim okupljanjima, kao alternativa ili dodatak labaratorijskim ispitivanjima. Na taj način, mogla bi da se umanji širenje virusa.

IZVOR: YT / CNBC Television

Veliki broj veterinarskih klinika u svetu su počele sa primenom ove metode. U Nemačkoj, obučeni psi uspeli su da detektuju zaražene osobe sa čak 94 odsto preciznosti, uključujući i one koji nemaju simptome. Pored Nemačke, pse za detektovanje korone koristili su Finska, Santjao, Čile, Helsinki, Dubai i Ujedinjeni Arapski Emirati i SAD.

IZVOR: YT / NBC News

Autor: redportal.rs

#Covid19

#koronavirus

#pas