Crni hleb treba da ima NAJMANJE 30% crnog ili raženog brašna.

Crni hleb pre nego beli biraju mnogi ljudi koji brinu o svom zdravlju i žele da imaju uravnoteženu ishranu. Ima manje kalorija od belog, u svom sastavu sadrži mekinje koje imaju detetska vlakna i rastvorljive šećere. Kada ga pojedemo, povećava volumen i duže nas drži sitima. Crni hleb takođe vezuje masnoće umesto da ih odmah odlaže u krv, a i brže prolazi kroz sistem za varenje odstranjujući usput toksične materije. Uz sve to, crni hleb ima više minerala, vitamina i proteina od belog hleba. 🍞

Crni hleb se proizvodi od celog pšeničnog ili raženog zrna i tako zadržava sve važne hranljive materije. Crnim hlebom se može nazvati hleb koji u svom sastavu sadrži najmanje 30% crnog ili raženog brašna, pišu Vijesti.

Kod crnog hleba je sama struktura kada ga presečete kompaktna, jer gluten u hlebu je loš i pri pečenju puca i ispušta vazduh, zato crni hleb nije "sunđerast" i velik kao beli i nema rupice u sebi, nego je zbijen.

Crni, raženi ili integralni hleb nikad ne može da bude mekan i prozračan kao beli hleb, on je uvek manji i zbijeniji, samim tim i teži.

Pravi crni hleb prepoznaćete i po tome što je mnogo vlažniji od belog, i, opet, zbog toga teži. Pored toga, crni hleb znatno drugačije miriše od belog.

Možete da uzmete komad iz sredine hleba i potopite ga u vodu. Ako se voda oboji to je obojeni hleb, a ne pravi crni.

Da bi se dobio hleb koji se prodaje kao crni, odnosno "tamni" u hleb se dodaju boje, kakao, čak i crno vino i kafa.

Autor: Vijesti

#Crni hleb

#Crni ili beli hleb

#Ražani hleb

#ishrana

#nutricionista

#zdrava ishrana