Irački zvaničnici posetu opisuju kao istorijsku

Papa Franja danas putuje u Irak kako bi pozvao hrišćane u ovoj državi da krenu u ponovnu izgradnju nakon godina ratova i nestabilnosti.

Bilbordi i posteri širom Bagdada ukazuju na dolazak pape, a to je najizraženije u glavnoj ulici iračke prestonice. Ministar spoljnih poslova Fuad Husein izjavio je da Iračani žele da pruže toplu podršku papinoj "poruci mira i tolerancije" i opisao je ovu posetu kao istorijski susret "između zvona i minareta".

Trodnevna poseta pape Franje će uključiti i susret sa verskim liderom šiitske zajednice, ajatolahom Ali al-Sistanijem. Pored ove posete, postoji velika želja vlasti u iraku da se dostigao odrđeni nivo sigurnosti posle godina ratova i militantnih napada koji se javljaju i danas.

Pored bezbednosne pretnje koju ističu brojni stručnjaci, tu je i problem koronavirusa koji se ozbiljno raširio Irakom, a najviše zaraženih donosi britanski soj. Iako je papa Franja vakcinisan zajedno sa kompletnom pratnjom, postavlja se pitanje zbog novih sojeva da li papa može da se zarazi.

Iz Vatikana i Iraka navode da će se rizik od zaražavanja virusom svesti na minimum zbog poštovanja epidemioloških mera poput socijalne distance, kontrole okupljanja, itd.

Hrišćanska populacija u Iraku rapidno opada još od invazije Sjedinjenih Država na ovu zemlju 2003. godine. U tom trenutku bilo je oko 1,5 miliona hrišćana u Iraku, dok ih danas ima oko 250.000. To je pad broja hrišćana u Iraku od 83%, a završni udar na hrišćansku zajednicu bio je napad Islamske Države kada su od 2014. godine proterali više od 125.000 hrišćana sa vekovnih ognjišta.

Autor: redportal.rs

#Ajatolah

#Hrišćani u Iraku

#Invazija na Irak

#Papa u Iraku

#Vatikan