Koristi se u ishrani više od 2.000 godina

Šargarepa je povrće koje vodi poreklo iz centralne Azije, odakle dolazi u Evropu i Ameriku i koristi se svakodnevno u ishrani.

Karakterističnu narandžastu boju joj daje betakaroten, a sadrži vitamine A, C, B1, B2, B3, B6, B9, E i vitamin K. Pored vitamina, šargarepa u sebi sadrži i minerale poput kalijuma, magnezijuma, gvožđa, kacijuma i fosfora, a na 100 grama sadrži 40 kalorija.

Ono po čemu je šargarepa poznata jeste to što značajno poboljšava vid. Betakaroten se u jetri pretvara u vitamin A, a studije su pokazale da se smanjuje rizik od poremećaja vida za 40%.

Konzumiranje šargarepe značajno sprečava nastanak karijesa. Ukoliko je jedete svaki dan, ona će ubijati štetne materije u vašim ustima, čisti zube, eliminiše naslage hrane i sprečava krvarenje desni.

Pored ovih lekovitih svojstava šargarepe, ona smanjuje visok krvni pritisak zbog vitamina B koji se u njoj nalazi. Time reguliše cirkulaciju krvi i obezbeđuje srcu i plućima normalan rad.

Na kraju, šargarepa se u mediteranskim selima koristi preko 2 milenijuma, samo što nije imala ovakvu boju, nego je prema različitim svedočanstvima bila ljubičaste ili žute boje, dok je današnju boju dobila u 17. veku.

Autor: Novosti magazin

#Karoten

#Sok od šargarepe

#šargarepa