Direktor KC Niš najavio i spomen-ploču čuvenom hirurgu

U Kliničkom centru Niš pokrenuta je procedura da Urgentni centar ove ustanove ponese ime dr Miodraga Lazića, koji je preminuo 14. aprila prošle godine od posledica koronavirusa.

Ovu informaciju potvrdio je direktor KC Niš dr Zoran Perišić, poručivši da se za godišnjicu smrti legendarnog niškog hirurga sprema i otkrivanje spomen-ploče sa njegovim imenom u Urgentnom centru. Od tog dana, ova ustanova bi zvanično trebalo da ponese njegovo ime.

- Pokrenuli smo procedure da postavimo spomen-ploču i damo Urgentnom centru ime dr Lazića. To će biti do 14. aprila kada je godišnjica njegove smrti. Dr Lazić je zadužio i građane Niša i srpski narod i mislimo da on to zaista zalužuje - kaže prof. dr Perišić.

Međutim, Zoran Bajić, pokretač Fejsbuk stranice Inicijativa za naziv Kliničkog centra Niš – Dr Miodrag Lazić Laza, izjavio je da bi spomen-bista i imenovanje celog Kliničkog centra po dr Laziću bilo bolje rešenje. Prema njegovim rečima, ovakvo rešenje podržalo je preko 12.500 građana.

- Lično smatramo i ja i ispred Udruženja da se davanjem imena Dr Laze samo Urgentnom centru umanjuje značaj i kvalitet jednog takvog čoveka kakvog mi nismo imali bar 50 godina. Ono jeste simbolično, jer je dr Lazić i radio i pravio taj Urgentni centar, ali je njegov doprinos mnogo veći. Predaćemo ovih 12.500 potpisa Skupštini Srbije sa zahtevom da celokupan KC ponese njegovo ime - kaže Bajić.

Perišić, sa druge strane, objašnjava da je promena naziva celog Kliničkog centra zahteva komplikovanu zakonsku proceduru, te bi imenovanje organizacione jedinice KC, čiji je dr Miodrag Lazić bio direktor, prema njegovim rečima, bilo najprikladnije trenutno rešenje.

- Znao sam za inicijativu da Urgentni centar ponese ime hirurga doktora Lazića i mislim da je to potpuno opravdano. Postoje formalni razlozi zašto univerzitetski klinički centri ne mogu nositi ime po nekom koliko god da je taj neko zaslužan za njihov rad - kazao je profesor dr Zoran Perišić.

Bajić je istakao i značaj postavljanja spomen-biste doktoru Laziću na istaknutom mestu u gradu.

- Već je formiran inicijativni odbor za postavljanje spomen biste dr Miodraga Lazića sa ciljem očuvanja uspomene na velikog čoveka i patriotu, dobitnika izuzetno visokih priznanja i odlikovanja od najviših državnih i crkvenih velikokodostojnika. Akademski vajar Svetomir Radović je već dr Lazu izvajao u glini, a nakon što supruga dr Lazića potvrdi autentičnost spomenika, nastaviće se procedura izrade biste. Spomenik će biti sjajan, već se sada vidi. Mi čekamo odgovore od Kliničkog centra Niš i gradskih organa, jer je neophodno da se nađe adekvatno mesto za postavljanje spomenika i dobiju dozvole - kaže Bajić.

Dr Miodrag Lazić preminuo je prošle godine od posledica koronavirusa. Ova vest potresla je celu Srbiju, s obzirom da je dr Lazić bio popularan širom zemlje kao dobrovoljac u građanskom ratu tokom 90-ih godina.

Svoje memoare iz rata i lečenje boraca u Republici Srpskoj i Republici Srpskoj Krajini opisao je u autobiografskom delu Dnevnik ratnog hirurga.

Njegovo oproštajno pismo u kome je ostavio ispovest o tome da kao direktor Urgentnog centra nije želeo da se skloni sa 1. linije borbe protiv koronavirusa, iako je znao da pripada rizičnoj kategoriji stanovništva, potreslo je Srbiju prošlog aprila.

IZVOR: YT / NOVA S

U okviru tog pisma ostavio je i zavet da bude ispraćen uz Marš na Drinu, što su Nišlije i ispoštovale na dan njegove sahrane, u doba vanrednog stanja. Nišu su se tada pridružili i mnogi drugi gradovi širom Srbije i Republike Srpske.

Autor: redportal.rs

#Niš

#dr laza

#kc nis

#klinicki centar nis

#miodrag lazic

#urgentni centar