Prvu tužbu dobila SPC još 2017. godine

PRIŠTINA: Prvog marta je pred Osnovnim sudom u Prištini bilo zakazano ročište po tužbi Univerziteta u Prištini protiv Srpske pravoslavne crkve, u vezi sa zemljištem na kojem se nalazi nedovršeni Hram Hrista Spasa. Ročište, međutim, nije održano zbog toga što stranama nisu uručeni pozivi na regularan način, preneli su prištinski mediji.

Kako se navodi, sudija Jovica Mitrović je izjavio na početku ročišta da je sud napravio propust, zbog čega ročište nije moglo da se održi.

Prema pisanju medija Kallxo, koji je preneo ovu izjavu sudije, uprkos neuručenom pozivu, današnjem ročištu, a u ime Univerziteta u Prištini, prisustvovao je sekretar Esat Kelmendi, koji je zatražio da se ono odloži i održi u roku od 30 dana. Naredno ročište zakazano je za 25. mart.

Kako je preneto portalu KoSSev, Eparhija raško-prizrenska nije bila obaveštena o održavanju današnjeg ročišta.

Prošlo je više od 3 godine od kada je Univerzitet u Prištini tužio SPC zbog navodne uzurpacije više od 4 hektara zemljišta ovog univerziteta, na kojem je sagrađen Hram Svetog Spasa u Prištini, a koje je zvanično u vlasništvu pravoslavne crkve Sveti Nikola.

Eparhija je ujedno na tužbu Univerziteta u Prištini odgovorila kontratužbom.

Kako prenosi Kallxo, Univerzitet u Prištini je u martu 2017. izgubio prvu parnicu.

Hram Hrista Spasa, čija je gradnja započeta 1990. godine i prekinuta 1998. godine zbog izbijanja rata na KiM, više je puta bio izložen napadima i pokušajima miniranja. U jednom trenutku je korišćen i kao javni toalet. Takođe, korišćen je i za muzički spot, a 2015. godine zidovi hrama su poslužili i kao "bedemi na alpinizam".

Crkva je viša puta isticala da će svaki nasrtaj na Hram tretirati kao otvoren napad na SPC.

Autor: kossev.info

#Hram Hrista Spasa

#Kosovo

#Kosovo i Metohija

#Priština

#Saborni hram u Prištini