Lažna sećanja nisu toliko neubičajen fenomen koliko se misli

Jeste li nekad bili ubeđeni da se nešto desilo, a zapravo nije? Jeste li onda mislili da gubite razum? Ne brinite se, verovatno nije ništa ozbiljno u pitanju, već ste samo žrtve neobičnog psihološkog efekta koji je poznat kao lažno sećanje.

Ono što je neobično jeste da nekad ista lažna sećanja imaju veće grupe ljudi, i to se naziva Mendela efektom. Ovaj psihološki fenomen dobio je ime po poznatom južnoafričkom lideru za kojeg su mnogi tokom 90-ih bili iznenađeni kad su saznali da nije umro u zatvoru 10 godina ranije.

Naime, kada se Nelson Mendela vratio u javni prostor početkom 90-ih mnogi su bili zgranuti jer su bili ubeđeni da je umro u zatvoru nakon hapšenja (1962. godine), dok su neki išli toliko daleko da su tvrdili da su svojim očima gledali prenos sa njegove sahrane.

Ovaj efekat je naravno primećen i za mnoge druge stvari i događaje, a jedan od najpoznatijih je nepostojanje monokla kod Monopol-čoveka. Mislili ste da je Monopol-čovek nosio monoklo? Zapravo nije nikad, osim možda u nekim montažama koje su pravili pojedinci.

Ipak, iako se za ovaj efekat zna odavno, a kada je šira javnost u pitanju već 30 godina, neki od nas tek sada saznaju za njega. Među njima je i jedna simpatična devojka sa TikToka po imeju Kalji Skot (na toj mreži je možete naći pod nadimkom @kyscottt) koja je ubeđena da je razlog za ovo - činjenica da živimo u nekoj vrsti Matriksa, a da je ovaj efekat neki od grešaka, da kažemo gličeva.

Doduše, ona nije jedina koja je dala neko nadrealno objašnjenje tokom svih ovih godina za Mendela efekat, budući da su se sa raznih strana čula mišljenja koja su ga objašnjavala postajanjem različitih univerzuma u koje neki od nas mogu da zavire povremeno, a popularna su i objašnjenja o napadu duhova, crnoj magiji, veštičarenju i putovanju kroz vreme.

Bilo kako bilo, psiholozi se drže svoje priče o lažnom sećanju, a ako vas ovaj efekat dodatno zanima, možete proveriti koji su najpopularniji primeri na svetu u ovom genijalnom videu koji je objavljen na Jutjub kanalu WatchMojo prošle godine.

Uživajte!

IZVOR: YT / WatchMojo.com

Autor: redportal.rs

#glič

#matriks

#mendela efekat