Agencija za bezbednost saobraćaja u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova pokrenula je zajedničku kampanju sa ciljem povećanja upotreba sigurnosnog pojasa i dečijih auto-sedišta.

Od izuma automobila sigurnosni pojas je sredstvo koje je spasilo najviše života i, da, 75 odsto stradalih u saobraćajnim nezgodama prilikom ispadanja iz vozila nisu bili vezani. Agencija za bezbednost saobraćaja od 2013. godine sprovodi istraživanja o upotrebi pojasa. Pre osam godina 68 odsto vozača koristilo sigurnosni pojas na prednjem sedištu, a danas j taj broj povećan na 84 odsto.

Na zadnjem sedištu sigurnosni pojas koristi svega 20 odsto putnika, a 2013. godine ga je koristilo jedva tri odsto.

- Stanje je ipak značajno bolje, ali smo još daleko od razvijenih zemalja koje imaju manje stradalih na putevima - rekao je Duško Pešić, direktor Agencije za bezbednsot saobraćaja i dodao da podaci pokazuju da godišnje pogine po više od 100 ljudi koji su nisu koristili sigurnosni pojas.

Sigurnosni pojas je sredstvo koje je spaslio najviše života, istakao je Pešić i to ilustrovao i time što 75 odsto poginulih u udesima prilikom ispadanja iz vozila nije koristilo pojas. On je ukazao da, ukoliko se pojas ne koristi, svi ostali sigurnosni sistemi vozila nemaju efekta ili će imati čak i negativne posledice.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin je, na početku zajedničke kampanje Ministarstva i Agencije za bezbednost saobraćaja pozvao građane da poštuju propise, a posebno da koriste sigurnosne pojaseve i bezbednosna sedišta za decu u vozilima.

On je upozorio da će policija pojačano nadzirati saobraćaj i da će, u skladu sa zakonom, bahatim vozačima oduzimati vozila „kada god i koliko god dugo može”.

Autor: KraljevoOnline

#agencija za bezbednost saobraćaja

#nesreća

#sigurnosni pojas