Viktor Orban uputio zvaničan dopis šefu poslaničke grupe EPP-a Manfredu Veberu

Fides, partija mađarskog premijera Viktora Orbana, napustio je danas Evropsku narodnu partiju (EPP), porodicu evropskih partija koje pripadaju desnom centru.

Glavni razlog ovakve odluke bila je promena koja je doneta u okviru EPP, a ona glasi da iz ove porodice može da bude isključen ne samo pojedinačni poslanik, već i cela partija.

- Dok je stotine hiljada Evropljana hospitalizovano i dok se naši doktori bore da sačuvaju ljudske živote, Evropska narodna partija je paralizovana administrativnim pitanjima i pokušava da nas ućutka i ukoloni naše demokratski izabrane poslanike - navodi se u poruci koju je Orban uputio Manfredu Veberu kao predsedniku poslaničke grupe EPP-a u Evropskom parlamentu.

Orban je još ovakve poteze naveo kao "nedemokratske, nepravične i neprihvatljive", a dopis upućen Veberu objavila je potpredsednica najveće mađarske partije Katalin Novak.

IZVOR: TW / @KatalinNovakMP

Fides je u okviru Evropskog parlamenta imao 12 poslanika i njihov odlazak neće u velikoj meri ugroziti parlamentarnu većinu u kojoj učestvuje Evropska narodna partija. Sa druge strane, Fides je još od 2019. godine bio pod sankcijama EPP-a, pa rastanak sa narodnjacima neće značajno promeniti stanje koje postoji u poslednje 2 godine.

Rastanak je uveliko bio očekivan, sada samo ostaje pitanje kome će se Fides prikloniti, da li će to biti grupa Evropskih konzervativaca i reformista (ECR) ili čak grupi krajnje desnice koja nosi naziv Identitet i demokratija (ID).

Autor: redportal.rs

#Fides napustio EPP

#Manferd Veber

#epp

#viktor orban