Vlasti su izjavili da nema opasnosti za živote i imovinu stanovnika, međutim...

U utorak, u Indoneziji došlo je do erupcije vulkana koji je izbacio spektakularnu količinu pepela, hiljadama metara u vazduh koja je pokrila nebo.

Foto: Printscreen/dailymail.co.uk / reuters.com

Vulkanolozi su zabeležili 13 odvojenih eksplozija koje su odavale utisak da se vulkan Sinabung vraća u život, izbacujući pepeo do 5.000 metara iznad ostrva Sumatra.

Vlasti su izjavili da nema opasnosti za živote i imovinu stanovnika, a 5 kilometara oko mesta erupcije je mesto koje je inače nenaseljeno već neko vreme.

Foto: Printscreen/dailymail.co.uk / reuters.com

Nije izdata naredba za erupciju i nisu prijavljene neke smetnje u letovima. Međutim, stanovnici ništa ne ostavljaju slučaju.

- Stanovnici su uplašeni, i većina njih ostaju u kućama da izbegne pepeo - rekao je lokalac.

Foto: Printscreen/dailymail.co.uk / reuters.com

Muhamed Nurul Asrori, službenik za nadzor u Sinabungu, rekao je da je u utorak bio najveći dim koji je poslednji put video 2010. godine, i upozorio je da bi oblak pepela mogao postati još veći.

Nije prijavljena nijedna žrtva erupcije, ali zvaničnici su poručili stanovništvu da ostanu najmanje 3 kilometara od kratera.

Foto: Printscreen/dailymail.co.uk / reuters.com

Vulkan Sinabung je visok 2.500 metara i vekovima je bio miran, a onda je 2010. došlo do erupcije koja je usmrtila dve osobe.

Sledeća erupcija nastala je 2013. godine i od tada je ostao aktivan. Naredne godine poginulo je najmanje 16 ljudi, a 7 u erupciji 2016. godine.

Indonezija je arhipelag sa više od 17.000 ostrva i ima skoro 130 aktivnih vulkana. Smeštena je u takozvanom Vatrenom prstenu.

IZVOR: YT / DW News

pročitajte još

ETNA priredila vatromet

Autor: dailymail.co.uk / redportal.rs

#Vulkan

#erupcija

#indonezija