Od sledeće nedelje otvaranje u punom kapacitetu

Američka savezna država Teksas ukida sve obaveze nošenja maski i od sledeće nedelje u potpunosti će dozvoliti sva poslovanja u punom kapacitetu. Kako je i sam guverner Greg Abot objavio juče:

Došlo je vreme da otvorimo Teksas 100%.

Teksas je najveća američka savezna država koja je ukinula obavezu za maske. Guverner Abot je suočen sa velikim pritiskom i kritikama od strane svoje Republikanske partije, posebno jer je ova odluka u suprotnosti sa odlukama administracije Džoa Bajdena, koja smatra da su sve restrikcije i te kako neophodne.

Odluka Teksasa dolazi nakon sličnih odluka više saveznih država, poput Mičigena, Luizijane i Misisipija - koje su sve ukinule obavezu nošenja maske.

Najveći razlog iza niza ovakvih odluka leži u početku masovne proizvodnje vakcina i imunizacije u SAD. Takođe, u utorak je predsednik SAD Džo Bajden izjavio da su SAD na putu da proizvedu dovoljno vakcina za svaku odraslu osobu do kraja maja.

Talas ukidanja i otvaranja država je izazvao paniku u Vašingtonu. U ponedeljak direktor Centra za kontrolu i prevenciju bolesti SAD upozorio je da se zemlja suočava sa mogućnošću 4. talasa ako se građani opuste u ovom kritičnom trenutku.

COVID-19 podaci pokazuju da su svi parametri u padu, posebno broj zaraženih i preminulih, ali su brojevi i dalje veliki u odnosu na druge države.

Prema podacima koje je analizirao Univerzitet Džon Hopkins, u SAD je zaraženo preko 28 miliona ljudi, dok je preminulo preko 516.000.

ŠTA JE TAČNO TEKSAS UČINIO

Guverner Abot je izdao naređenje, u skladu sa svojim ovlašćenjima, koje je anuliralo skoro sve mere uvedene tokom pandemije.

Novo naređenje (executive order) stupa na snagu 10. marta i ono ukida sve obaveze nošenja maski i zabranjuje svim lokalnim vlastima u okviru Teksasa da kažnjavaju ljude koji ne nose masku. Takođe, ukida i sve restrikcije na poslovanja u okruzima koji nemaju visok broj zaraženih.

Teksas je do sada zabeležio preko 43.000 preminulih od posledica COVID-19, što ga čini 3. po redu državom u SAD po broju preminulih od koronavirusa.

Autor: redportal.rs

#COVID-19

#Covid19

#Korona virus

#Teksas

#coronavirus

#covid

#covid 19

#korona

#korona srbija

#koronavirus