Premijerno predstavljanje restauriranog i konzerviranog bisera vinčanske kulture

ALEKSANDROVAC: Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković posetila je opštinu Aleksandrovac povodom premijernog predstavljanja javnosti restaurirane i konzervirane, najveće do sada otkrivene statuete, bisera vinčanske kulture, i dodala da zahvaljujući umešnosti i znanju naših arheologa i konzervatora u svom punom sjaju i lepoti ova statueta otkriva tajne bogatog Župskog kraja, koje je hiljadama godina čuvalo ovo podneblje.

Foto: Ministarstvo kulture i informisanja/Ustupljenje fotografije

Ministarka je istakla:

Možda Vitkovo do sada nije bilo dovoljno dobro poznato i prisutno u javnosti, ali sigurno je da će skulptura boginja plodnosti dodatno ucrtati Aleksandrovac i Župu na svetskoj mapi dragocenih arheoloških nalazišta, imajući u vidu da značaj figurine stare 6 i po hiljada godina nadaleko prevazilazi granice lokalne sredine i države.

Ministarka kulture naglasila je da će ovo neprocenjivo kulturno blago doprineti boljoj vidljivosti i prepoznavanju Aleksandrovca kao važnog arheološkog lokaliteta, kao što su to činile figure koje su pronađene pre pola veka: Miladija, Ružica, Grozdana i Madam de Venčac, koje istovremeno slave ženu i zemlju i koje su predstavljale ovaj kraj u Britanskom kraljevskom muzeju, Danskom kraljevskom muzeju, Muzeju Tera amata u Nici, kao i brojnim drugim poznatim ustanovama širom sveta.

Gojković je podsetila da je Ministarstvo kulture i informisanja prepoznalo zalaganja i potencijal ovog lokaliteta i dodala da su dobijanjem statusa ustanove zaštite kulturnog nasleđa i radom na otvaranju nove stalne postavke stvoreni ključni preduslovi da se Zavičajni muzej Župe na sveobuhvatniji način brine i dodatno angažuje na istraživanju bogatog kulturnog nasleđa Župskog kraja.

Ministarka kulture je izjavila da je neophodno povezati kulturu sa obrazovanjem i turizmom kako bi sa formirao jedan trougao koji je potreban našoj zemlji. S tim u vezi, Gojković je rekla da je sa ministarkom turizma i telekomunikacija razgovarala o formiranju Radne grupe koja će se baviti povezivanjem kulture i turizma.

Gojković je skrenula pažnju da su nastavak arheoloških istraživanja, briga o celokupnom kulturnom nasleđu i njegovo predstavljanje javnosti izuzetno značajno ne samo za bolje razumevanje prošlosti, već i za bolju budućnost, te da će Ministarstvo kulture i informisanja nastaviti da podržava dalje arheološko istraživanje jer u tome nema kraja. Istakla je:

Odgovornim odnosom zajednice prema vlastitoj baštini, a posebno aktivnostima muzeja i drugih ustanova zaštite, izgrađuju se institucije koje imaju kontinuitet i koje zaslužuju poverenje iste te zajednice da će na doličan način obavljati posao čuvara kulturnog i nacionalnog identiteta, na dobrobit naroda, države i društva, ali i čitavog čovečanstva.

Autor: redportal.rs

#Aleksandrovac

#Maja Gojković

#Ministarstvo kulture i informisanja

#boginja plodnosti

#Župa