Naučnici zabeležili neobičnu pojavu

Tim kineskih naučnika sa Šandong univerziteta u gradu Džinanu otkrila je prvi zabeleženi svemirski uragan koja je pogodio prostor iznad Severnog pola. Ova pojava je nazvana neverovatnom, a nalazi su objavljeni u naučnom časopisu Nature.

Oni su koristeći satelitsko posmatranje uočili kovitlac u obliku levka (poput uragana) koji su činili delići plazme u jonosferi neposredno iznad Arktika, s tim što je ovaj uragan prosipao elektrone umesto kiše.

Foto: Nature/Shandong University

- Astronomi su i ranije uočavali oluje nalik na zemaljske uragane na Marsu, Saturnu i Jupiteru u nižim atmosferama. Međutim, ovakve pojave nikada ranije nisu uočavane u gornjim atmosferama kao što je bio slučaj sa zabeleženom - objasnio je tim u svom članku.

Ovaj uragan plazme i elektrona se kretao u pravcu suprotnom od kretanja kazaljki na satu, a po njihovim rečima, ovakve oluje su generisane ukrštanjem magnetnih polja u jonosferi i solarnim vetrovima.

Tim je dodao da će se sa pročuavanjem ove pojave nastaviti jer ovi procesi mogu biti značajni za proučavanje međuzvezdanih vetrova i drugih solarnih sistema u svemiru.

Profesor Majk Lokvud sa Univerziteta Riding (UK), međutim, smatra da ovi uragani mogu biti univerzalni fenomen koji se javlja samo na planetama koje poseduju magnetna polja i plazmu. Ko je tu u pravu, videće se u budućnosti.

Autor: redportal.rs

#naučnici

#severni pol

#svemirska oluja