Na testovima se pokazala kao sigurna i efikasna

Uprkos tome što pilule za kontracepciju za žene postoje još od 1950. godine, pouzdana muška varijanta do sada nije dospela na tržište. Stvoriti nešto takvo bilo je ekstremno teško, sve do sada.

Do sada su kontraceptivna sredstva za žene bila podosta invazivna i izazivala hormonalni disbalans, te u određenim slučajevima zahtevala čak i hirurški zahvat.

Da bi se izborio sa ovim, tim kineskih i naučnika SAD razvio je kontraceptivni agens, za koji tvrde da nije baziran na hormonima, nije toksičan i uspešno je testiran na miševima i primatima. Nova hemijska mešavina izgleda zaista obećavajuće i nakon temeljnih kliničkih testova može nam podariti prvu pravu mušku kontraceptivnu pilulu! 😎

Tableta je bazirana na triptonidu, prirodnoj hemikaliji koja je destilovana iz kineske biljke  Tripterygium Wilfordii Hook F.

Triptonid se aktivno istražuje u ovom kotekstu već 20 godina, tj. još od 2000. godine, kada je izašao prvi rad koji je direktno potvrdio pretpostavku da hemikalija snižava proizvodnju spermatozoida.Triptonid je deo plejade relevantnih kliničkih supstanci koje su izdvojene iz ove biljke.

Godine 1993. je prvi put primećeno njeno kontraceptivno svojstvo, kada se uvidelo da ona smanjuje proizvodnju sperme, njenu mobilnost i deformiše njen izgled. Ipak, uprkos efektima, mnogi izolati ove biljke su previše toksični za korišćenje.

U poslednjoj studiji istraživači su testirali triptonid na životinjama. Studija je činila 12 miševa i primata. Nakon samo jedne doze triptonida, posle 3-4 nedelje miševi i 5-6 nedelja primati su zadobili deformacije spermatozoida u vrednosti od 100% - što ih je efektivno učinilo sterilnima.

Nakon prestanka konzumiranja supstance plodnost je u potpunosti obnovljena posle 4-6 nedelja. Kompletnom analizom vitalnih organa utvrđeno je da nema negativnih nuspojava.

Testovi su preliminarni. Sledeći korak je rafinisanje metoda testiranja i, nakon toga, početak testiranja na ljudima.

Autor: redportal.rs

#Muška kontracepcija

#Nauka

#Tablete za dan posle

#kondomi

#kontracepcija

#medicina

#seks

#sex