Imaju sve više pristalica

Albin Kurti i Pokret Samoopredeljenje, koji su zabeležili spektakularnu pobedu na izborima 14. februara na tzv. Kosovu, imaju sve više pristalica u Severnoj Makedoniji, pa je moguće da će se ovaj pokret pojaviti na makedonskoj političkoj sceni, pošto je odlučio da učestvuje sa 3 svoja kandidata na sledećim parlamentarnim izborima u Albaniji, aprila ove godine.

Univerzitetski profesor Baškim Selmani kaže da spektakularna pobeda Pokreta Samoopredeljenje neće imati uticaja na političku scenu u Makedoniji.

- Neće biti značajnih uticaja, osim privremene i emocionalne euforije. Makedonija i Albanci imaju institucionalne probleme, a ne političke. Što se pre dogovore o funkcionisanju institucija, pre ćemo se izvući iz siromaštva, kriminala i korupcije -rekao je Selmani za makednoski list Sloboden Pečat.

Prema nezvaničnim informacijama, procenjuje se da stranka Albina Kurtija trenutno ima oko 10 do 11 hiljada pristalica, građana Severne Makedonije, koji glasaju u svakom izbornom ciklusu u Makedoniji prema "direktivama" dobijenim iz sedišta Kurtijeve partije u Prištini, dok su na tzv. Kosovo u svakom izbornom proces idu kao dobrovoljci da pomognu svojoj "omiljenoj" stranci u bitkama za pobedu.

- Albanska opozicija u Severnoj Makedoniji ima odličnu saradnju sa Pokretom Samoopredeljenje i pomagali su jedni drugima svojim prisustvom u nekoliko izbornih ciklusa. Bez obzira u kom će obliku delovati Samoopredeljenje u Makedoniji, saradnja sa albanskom opozicijom će se nastaviti. Iako postoje ideološke razlike među njima, ono što ih spaja je dobrobit Albanaca i neke vrlo negativne pojave poput korupcije i slično - rekao je bivši poslanik u makedonskom parlamentu Zudi Dželili.

Među glavnim prioritetima Kurtijeve stranke u vezi sa S. Makedonijom je premeštanje kosovskih osuđenika u slučaju "Divlje naselje". U tom cilju, čak i tokom Kurtijeve 50-dnevne vladavine 2020. godine, o tome se razgovaralo na njegovom sastanku sa premijerom Zoranom Zaevom.

Autor: redportal.rs

#Severna Makedonija

#aljbin kurti

#samoopredeljenje