Fregata Admiral Grigorovič uplovila u sudansku luku

Fregata Admiral Grigorovič ušla je u Port Sudan u Crvenom moru, rekla je za ruski RBK pres-služba Crnomorske flote.

Odeljenje je pojasnilo da je ovo prva poseta ruskog ratnog broda sudanskoj luci u novijoj istoriji. Tokom posete, posada će popuniti materijalne zalihe fregate, izvestila je pres služba Crnomorske flote. Takođe je planirano odmaranje osoblja nakon vežbi AMAN-2021 u Arapskom moru. Manevri su se održali 15. i 16. februara.

IZVOR: YT / Новости на Первом Канале

U Port Sudanu, sporazumom između Moskve i Kartuma, biće stvoren logistički centar za rusku mornaricu. Kako je navedeno u odeljenju, njegova lokacija "ispunjava ciljeve održavanja mira i stabilnosti u regionu, odbrambene je prirode i nije usmerena protiv drugih država". Rusija se sa Sudanom dogovorila da stvori pomorski punkt za podršku u toj zemlji u decembru prošle godine.

U skladu sa sporazumom, Kartum besplatno prebacuje Moskvi deo luke i susednog vodnog područja. Maksimalan broj ruskog vojnog osoblja i civilnih specijalista u logističkoj bazi je 300 ljudi. Istovremeno mogu biti do četiri broda, uključujući brodove sa nukleranim pogonom. Zauzvrat, Rusija će početi da snabdeva Sudan oružjem i vojnom opremom.

Sporazum je zaključen na period od 25 godina. Zamenik ministra odbrane Aleksandar Fomin, objašnjavajući potrebu za ruskom bazom u Crvenom moru, rekao je da je njeno stvaranje u nacionalnim interesima i da ne podrazumeva agresiju na bilo koju zemlju.

- Rusija je zainteresovana za vojno prisustvo u regionu kako bi se borila protiv terorizma, piraterije, krijumčarenja oružja, droge, trgovine robovima, kao i da bi osigurala bezbedno komercijalno brodarstvo - rekao je on u intervjuu za Rusku gazetu.

Autor: redportal.rs

#Admiral Grigorovič

#Fregata

#Pomorska baza

#Sudan

#rusija