Skoro 50% mladih bi dobrovoljno otišlo da ratuje za Srbiju

Uvođenje obaveznog služenja vojnog roka je tema koja okupira najveću pažnju javnosti poslednjih meseci.

Ono što služi kao glavni argument za uvođenje obavezno vojnog roka je to što gotovo sve vojno neutralne države imaju obavezno služenje vojnog roka, kao i to da se u jednoj godini gube po 2 generacije (ona koja izlazi iz rezervnog sastava i ona koja uopšte ne služi vojni rok).

Kako sada stvari stoje, ukoliko bude postojala politička volja da se obavezni vojni rok vrati u Srbiju, neće biti problema da se izglasa, pošto je većina u Skupštini čvrsta i ubedljiva.

Postavlja se samo pitanje kako javno mnjenje gleda na to, a pogotovo oni koji bi prvi morali u vojsku da idu. Kako Blic prenosi, čak 40% mladih bi dobrovoljno išlo u rat zbog Srbije.

Vraćanju obaveze obaveznog služenja vojnog roka se protivi oko 24% mladih ljudi, dok 3% nema stav o ovoj temi. Čak 73% je za služenje vojnog roka, dok 80% navodi da bi služilo sa oružjem u kasarni.

Ubedljivo najveća podrška obaveznom služenju vojnog roka je u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji (80%), na jugu i istoku ta podrška je oko 75%, dok je Beogradu najniža i iznosi oko 69%.

Autor: redportal.rs

#Obavezno služenje vojnog roka

#Vojna neutralnost

#vojni rok

#vojska srbije