Zvaničnom kumom Politikinog Zabavnika proglašena je tada devetogodišnja Antonija Savić.

Na današnji dan izašao je PRVI broj Politikinog Zabavnika. Prvobitnu redakciju lista činili su novinari Politike, na čelu sa Vladislavom Ribnikarom, Dušanom Dudom Timotijevićem i Živojinom Batom Vukadinovićem. 

Zvaničnom kumom Politikinog Zabavnika proglašena je tada devetogodišnja Antonija Savić, čiji je kupon izvučen iz bubnja.

Prvi broj je imao je 12 štampanih crno-belo. Četiri od njih štampane su sa dodatkom crvene boje i njenih tonova. Koncept Politikinog Zabavnika bio je izbalansiran odnos između stripova i tekstova, poput romana, priča i zanimljivosti.

Foto: http://politikin-zabavnik.rs

Ubrzo nakon što se rat završio, novi komunistički režim nije trpeo stripove i zabranio je njihovo izdavanje. A obrazloženje je da su stripovi produkt kapitalizma, međutim kako je uticaj SSSR-a slabio tako je i država popuštala.

Sedam godina nakon završetka Drugog svetskog rata Vladislav Ribnikar je odlučio da ponovo pokrene časopis, pa je prvo posleratno izdanje izašlo je 5. januara 1952. Do transformacije dolazi 1968. kada mu se menja fomrat, koji je opet redukovan 1988.

Nakon raspada SFRJ, Zabavnik je tokom 1990-ih nastavio da izlazi samo ćirilicom. Uvođenjem sankcija SR Jugoslaviji, Diznijevi junaci prestali su da izlaze u svim Politikinim izdanjima. Tokom trajanja sankcija, Paja Patak koji prodaje novine, zaštitni znak koji se nalazi u gornjem desnom uglu časopisa uz njegov logo, bio je obojen u crno, tako da se mogla videti samo njegova silueta. Nakon prestanka rata i sankcija Pajin lik je ponovo vraćen. Politikin Zabavnik je izrazio sličan protest i tokom bombardovanja SRJ, kada je na crnoj naslovnoj strani osvanula glava Mikija Mausa koji je šakama prekrio oči.

Autor: redportal.rs

#Politika

#ZABAVNIK

#istorija

#strip

#časopis