Zaključak naučnika pri Institutu Ruske akademije nauka

Međunarodni tim istraživača predviđa da će Severni ledeni okean u septembru 2055. godine najverovatnije ostati nezaleđen.

Tim je modelovao kako će na Severni ledeni okean uticati klimatske promene, a model je pokazao da je malo verovatno da će ga led prekriti u septembru za 35 godina, kaže za Tas s Stanislav Marijanov, jedan od autora istraživanja i vodeći istraživač u laboratoriji za modeliranje biogeohemijskih ciklusa okeana na Institutu za okeanologiju Širšov pri Ruskoj akademiji nauka.

- Uspeli smo da modeliramo uticaj klimatskih promena prema različitim scenarijima rastućih emisija staklene bašte na ekosistem Arktičkog okeana. Uzeti su u obzir faktori poput područja smanjenja ledenog pokrivača, promena temperature vode i slanosti - objašnjava Marijanov.

Prema njegovim rečima, do kraja 21. veka, period kada će Arktik biti potpuno bez leda postojano će se povećavati na četiri meseca tokom godine do 2100. i trajati od sredine jula do sredine novembra.

Prognoza istraživača ukazuje na to da će se koncentracija hranljivih sastojaka smanjiti u severnom Atlantiku zimi do kraja veka, što će biti izazvano smanjenim intenzitetom mešanja okeanskih slojeva.

Autor: Tanjug

#Klimatske promene

#Ruska akademija nauka

#Severni ledeni okean

#arktik