Jermenski predsednik nije odobrio ostavku načelnika Generalštaba

Predsednik Jermenije Armen Sarkisjan nije odobrio ostavku načelnika Generalštaba Onika Gasparjana, izvestila je pres-služba predsedničke administracije.

- Predsednik Republike, u okviru svojih ustavnih ovlašćenja, vratio je nacrt uredbe sa primedbama <...> Sumirajući mišljenja pravnika i stručnjaka, možemo zaključiti da je nacrt uredbe u osnovi u suprotnosti sa ustavom - stoji u sopštenju.

U sopštenju stoji i predsednik ne podržava nijednu političku silu i donosi odluke vodeći se isključivo nacionalnim interesima.

- Nesporno je da oružane snage moraju ostati neutralne u političkim pitanjima. Očigledno je da je u vezi sa ratom osoblju oružanih snaga više nego ikad potrebna univerzalna podrška i pažnja. Rešavanje problema osoblja vojske je prioritet, to se ne sme zanemariti ni na koji način. slučaj - navela je pres-služba.

Premijer Nikola Pašinjan zahtevao je da šef Generalštaba podnese ostavku. Prema Ustavu, premijer može predsedniku poslati zahtev za razrešenje predstavnika najvišeg komandnog osoblja i on ima pravo da uzvrati na ovaj akt svojim primedbama.

Ako šef vlade ne prihvati ove primedbe, predsednik mora da potpiše uredbu ili da se brati Ustavnom sudu. Ako se ne udovolji ovim zahtevima, uredba će stupiti na snagu automatski.

U Jermeniji je u četvrtak došlo do masovnih demonstracija protivnika i pristalica premijera Nikola Pašinjana, nakon što je Generalštab oružanih snaga zemlje izašao sa saopštenjem da vojska zahteva njegovu ostavku.

Saopštenje su potpisali načelnik Generalštaba Onik Gasparjan, njegovi zamenici i šefovi odeljenja i korpusa. Pašinjan je to oštro kritikovao kao pokušaj vojnog puča i objavio odluku o smeni načelnika Generalštaba.

Sednica jermenskog parlamenta, na kojoj je opozicija planirala da razgovara o situaciji u zemlji, nije održana jer nije bilo kvoruma. Poslanici vladajuće frakcije Moj korak nisu se pojavili u parlamentu, prenosi Sputnjik.

Posle Rusije i SAD, juče se i EU pridružila u pozivima svim strankama u Jermeniji na uzdržanost i rešavanje razlika mirnim putem. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan juče je poručio da bi smenom vlasti u Jermeniji trebalo da se bavi narod, a ne vojska. Turska je, kako kaže, protiv bilo kakvog prevrata.

Autor: redportal.rs

#Armen Sarkisjan

#Jeremenija

#Jerevan

#Nikola Pašinjan

#Predsednik

#premijer