Savski trg su obojile filmske slike istorijata srpske dinastije Nemanjića

Na godišnjicu smrti osnivača dinastije Nemanjić velikog župana Stefana Nemanje organizovana je večeras projekcija multimedijalnog spektakla Nemanjići, kroz 4D mapiranje na fasadi zgrade stare Železničke stanice na Savskom trgu u Beogradu.

U maniru velikih evropskih metropola, Savski trg su obojile filmske slike istorijata srpske dinastije Nemanjića.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, u izjavi Tanjugu, rekao je da je na današnji dan 1199. godine preminuo Stefan Nemanja, veliki župan i rodonačelnik dinastije Nemanjića, te da je filmska projekcija prilika da se mladima približi "sjajna dinastija koja je vladala Srbijom skoro 200 godina".

- Podizanje spomenika Stefanu Nemanji u centru Beograda, zapravo vratilo Nemanjiće među Srbe. U ovom trenutku postoji desetak srpskih gradova koji žele da podignu spomenik nekom od Nemanjića. Konačno smo se kao društvo posle osam vekova setili Nemanjića. Zamislili smo da se na Savskom trgu gde je spomenik Stefanu Nemanji, odigravaju različite kulturne manifestacije na platou ispred zgrade stare Železničke stanice - kazao je Vesić.

Dodao je da će od večeras do nedelje uveče od 18 č. posetioci Savskog trga imati prilike da uživaju u projekcijama filma Nemanjići.

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl rekao je za Tanjug da se večeras na Savskom trgu dogodila neka vrsta tehnički naprednije nagradnje svega onoga što je pratilo otkrivanje spomenika Stefanu Nemanji.

- Do pre neki dan smo ovde imali postavku izložbe o dinastiji Nemanjića u panoima. Sada idemo u korak sa vremenom sa 4D projekcijom koja posetiocima u 15 minuta otkriva detalje o Nemanjićima i Srbiji tog vremena - kazao je Karl.

On je dodao da je večerašnja projekcija početak prakse predstavljanja istorije Srbije na Savskom trgu.

- U zgradi stare Železničke stanice biće pozicioniran Muzej istorije Srbije i različitim projekcijama na fasadi tog muzeja pružićemo priliku beograđanima i njihovim gostima da upoznaju detalje naše bogate istorije - kazao je Karl.

IZVOR: FB / @Goran.Vesic.zvanicna.stranica

Autor: tanjug.rs

#Savski trg

#Spomenik

#beograd

#film

#nemanjići

#projekcija

#stefan nemanja

#železnička stanica