Kraj građevinskih radova

Na zvonik Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru u petak je postavljen pozlaćeni krst od tri i po metra visine, čime se ova pravoslavna bogomolja, nakon skoro tri decenije, ponovo izdigla nad gradom u punom sjaju i lepoti.

Postavljanjem poslednjeg od sedam pozlaćenih krstova završeni su grubi građevinski radovi na ovom hramu Srpske pravoslavne crkve , čija obnova je počela u oktobru 2010. godine.

Mostarski paroh Radivoje Krulj je u više navrata govorio kako se u obnovu Saborne crkve u Mostaru uložilo mnogo napora, truda i ljubavi od svih ljudi, a posebno od Mostaraca razasutih širom sveta zbog čega je kraj građevinskih radova kruna svega toga i praznik za mnoge.

Građevinski radovi koštali su više od 8 miliona KM, a priloge su davali mnogi vernici, ne samo Srbi, već i Bošnjaci i Hrvati. Najviše sredstava izdvojile su vlade Srbije i RS.

- Završili smo grube građevinske radove posle mnogo napora, mnogo znoja, truda i mnogo uložene ljubavi od svih ljudi, posebno Mostaraca rasutih po svetu. Kao kruna svega je ovaj sedmi krst koji smo danas stavili na zvonik - rekao je Krulj.

Saborna crkva je ponovo na razglednici Mostara, a za nekoliko dana će se skinuti i skela pa će, nekada najveća bogomolja na Balkanu upotpuniti lepotu Mostara, te bez sumnje pleniti pažnju kako samih građana tako i turista koji posete grad na Neretvi.

Nakon završetka grubih građevinskih radova ostaje još ogroman posao da crkva bude onakva kakva je i bila. Potrebno je još završiti uređenja enterijera i partera, ali oni će, nažalost, morati sačekati zbog nedostatka sredstava.

- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u aprilu 2019. godine obećao da će Srbija uplatiti 1,5 miliona evra za završetak obnove Saborne crkve, a do sada je uplaćeno 500.000 evra.Nadamo pomoći iz Beograda kako bi nastavili sa obnovom - kaže Krulj.

Napominje da je krajem prošlog decembra u Beogradu razgovarao sa premijerom Srbije Anom Brnabić, koja je poručila da je Vlada Srbije obnovu Saborne crkve u Mostaru prepoznala kao jedan od najznačajnijih projekata i da će nastaviti da podržava njeno vaskrsavanje, koje ima veliki značaj za srpski narod, ne samo u ovom gradu, već i u čitavoj BiH.

Autor: redportal.rs

#Mostar

#Saborna crkva

#crkva

#krst

#obnova