Podigao je mnogo crkava i manastira koji se danas nalaze kao nemi svedoci postojanja Srba na određenim prostorima.

Srpska pravoslavna crkva, danas, 26. februara proslavljaju Simeona Mirotočivog. Njegovo svetovno ime bilo je Stefan Nemanja, sa titulom velikog župana srpskog.

Stefan Nemanja, rodonačelnik dinastije Nemanjić, rođen je 1113. u Ribnici u okolini današnje Podgorice. Njegova porodica je bila vlastelinska, pripadali su vladarskoj dinastiji Vukanovića.

Nemanja je bio oženjen Anom čije poreklo nije skroz utvrđeno. Po istorijskim izvorima oni su imali barem petoro dece, njihovi sinovi su ostali zapisani kao veoma uspešni, Vukan je bio župan, Stefan kralj, a najmlađi Rastko, osnivač srpske crkve.

Kako je vera u porodici Nemanjić bila veoma zastupljena, Nemanja je odlučio da bogumile koji su bili jeretici protera iz Srbije i na taj način učvrsti crkvenu poziciju u državi, iako je Raška eparhija tada pripadala Ohridskoj arhiepiskopiji.

Podigao je mnoge zadužbine, jednu za drugom, a najpoznatije su: Đurđevi Stupovi, Studenica i Hilandar. Velikim prihodima pomagao je: crkvu Svetog Groba u Jersualemu, crkvu Svetog Nikole u Bariju, crkvu Svetog Petra i Pavla u Rimu, manastir Svetog Dimitrija u Solunu, manastir Bogorodice Evergetide u Carigradu.

Nemanja je preminuo u dubokoj starosti, u manastiru Hilandar 13. februara 1200. Prema predanju, u trenutku njegove smrti prostoriju je obasjala svetlost. Sledeće godine ga je Svetogorski sabor kanonizovao kao Svetog Simeona Mirotočivog, jer su njegove mošti točile miro - sveto ulje.

Njegove mošti su zbog turske okupacije pomerane iz mesta u mesto kako bi bile sačuvane. Tako su mošti Svetog Simeona boravile u: Studenici, Žiči, Sopoćanima,Crnoj gori i u Banatu, u manastiru Vojilovica.

Pored Nemanjine ulice, u Beogradu mu je nedavno podignut spomenik.

View this post on Instagram

A post shared by Red portal (@redportal.rs)

IZVOR: IG / redportal.rs

Autor: redportal.rs

#mirotočivi

#simenon

#stefan nemanja

#sveti sava