Sedamnaest godina od avio nesreće kod Mostara

Polaganjem cvijeća na grob i spomen obilježja u čast bivšeg predsednika Borisa Trajkovskog danas će biti obeležena 17. godišnjica njegove smrti u avionskoj nesreći u blizini Rotimlja kod Mostara.

Kako je najavljeno, predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski položiće cveće na grob predsednika Trajkovskog i večna počivališta preminulih članova njegove delegacije na gradskom groblju "Butel" u Skoplju.

Delegacije kabineta predsednika položiće cveće i ispred spomen obeležja na mestu nesreće u Rotimlju, blizu Mostara i na grobu jednog od članova delegacije u Velesu.

Pre 5 dana, 15 planinara iz Strumice i Valandova šesnaesti put je marširalo u čast tragično poginulog makedonskog predsednika. Ruta je započeta ove godine ispred spomenika "Makedonija" u Strumici, podignutog u čast Trajkovskog. Zbog pandemije koronavirusa, planinari su prošetali do sela Dedino u regiji Radoviš, a danas će proći još jednu etapu u Skoplju do groba drugog makedonskog predsednika na groblju Butel u Skoplju, gde će se pridružiti proslava 17. godišnjice njegove smrti.

Pored Skoplja, obroncima planine Belasice šetalo je i 30 planinara iz Strumice i Valandova. Popeli su se na vrh "Botra" nazvan po Trajkovskom, na nadmorskoj visini od 1.880 metara.

U avionskoj nesreći 26. februara 2004. poginuli su predsednik Boris Trajkovski i osmočlana delegacija koja je putovala na međunarodnu konferenciju u Mostar. Pored predsednika Borisa Trajkovskog, život su izgubili portparol Dimka Ilkova Bošković, odbornici Risto Blaževski i Anita Lozanovska, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Mile Krstevski, telohranitelji Ace Božinovski i Boris Velinovski, kao i pilot i kopilot aviona.

Autor: redportal.rs

#Boris Trajkovski

#Makedonija

#Mostar

#Severna Makedonija

#avio nesreća