Naučnici sigurniji nego ikad 🤯

Sloj asteroidnog materijala u krateru Chicxulub poklapa se sa materijalom odloženim širom sveta istovremeno, što potvrđuje vezu između njih dvoje. Ovo otkriće takođe nam pomaže da izmerimo koliko dugo su životni oblici morali da prežive pre nego što se svet vratio nečemu što se približava normalnosti nakon katastrofalnog događaja. Chicxulub je drevni udarni krater i nalazi se na poluostrvu Jukatan (Meksiko). Taj udar naučnici povezuju sa masovnim izumiranjem dinosaurusa.

Kada je u mnogim delovima planete pronađen prepoznatljiv sloj stena obogaćen iridijumom i drugim teškim elementima, mnoga mišljenja su se promenila. Asteroid ili kometa su uzrokovali smrt neptičjih dinosaurusa. Iridijum je mnogo češći u malim svemirskim objektima nego u Zemljinoj kori, jer je toliko toga utonuo u Zemljino jezgro.

Foto: iflscience/iflscience

Vreme nastanka sloja odgovaralo je propasti dinosaurusa. Kada je pronađen krater Chicxulub, mnogi su slučaj smatrali zatvorenim. Međutim, neke sumnje su ostale. Većina je prihvatila da je zaista došlo do katastrofalnog sudara sa svemirskom stenom, ali tvrde da su drugi faktori imali veću ulogu u masovnom izumiranju.

Profesor Sean Gulick sa Teksaškog univerziteta u Ostinu smatra da je deo rasprave završen. Tokom bušenja na centralnom vrhu kratera Chicxulub, Gullick i drugi naučnici iz IODP-ICDP Expedition 364 pronašli su zalihu iridijuma deblje nego na drugim nalazištima iz iste ere.

Foto: Science Source/Detlev van Ravenswaay

Na izvoru je debeo i do 5t centimetara, što omogućava Gulicku i koautorima da utvrde da je pao tokom otprilike 20 godina.

- Ako ćete zapravo staviti sat na izumiranje pre 66 miliona godina, lako biste mogli da argumentujete da se sve dogodilo u roku od nekoliko decenija, što je u osnovi koliko treba da sve umre od gladi - rekao je Gulick.

Ovo bi moglo pomoći da se reši pitanje da li je ono što nas je pogodilo bio asteroid ili kometa kako je nedavno predloženo.

Autor: redportal.rs

#Chicxulub

#Dino-ubica

#asteroid

#asteroidna prašina

#dinosaurus

#kometa

#ubica