Mapa govori više od hiljadu reči?

Specijalni izaslanik Evropske Unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak pohvalio se nedavno na svom Tviter nalogu slikom iz svog kabineta, u okviru objave o onlajn sastanku koji je održao.

IZVOR: TW / @miroslavlajcak

Nakon nekoliko dana, tviteraši su uočili da se na zidu njegove kancelarije nalazi mapa na kojoj je teritorija Balkana prikazana sa celovitom Srbijom, bez iscrtane bilo kakve linije razdvajanja između Kosova i Metohije i ostatka Srbije, što se kao tema proširilo društvenim mrežama i medijima.

Tako je portal Ekonomija online preneo da se ne zna da li je on intervju dao u svom kabinetu, ali da se na mapi ne vidi administrativna linija između centralne Srbije i Kosova, predviđena rezolucijom 1244.

Mnogi su mu zamerili da je to nedopustivo i pristrasno s obzirom na poziciju koju obavlja i da to znači da je priklonjen jednoj strani, a trebalo bi da kao posrednik u pregovorima bude neutralan. Tim pridikama priključio se i Florijan Biber, profesor političkih nauka iz Graca, koji je stručnjak za Balkan.

- Da, imati takvu mapu u kancelariji sa takvim opisom posla je veliki gaf - ocenio je Biber na Tviteru.

IZVOR: TW / @fbieber

Međutim, u odbranu svog kolege stao je portparol službe za spoljne poslove EU Peter Stano, koji se uključio u ovu diskusiju na Biberovom nalogu, iako nema običaj da ostavlja puno komentara na Tviteru.

IZVOR: TW / @ExtSpoxEU

- Tvrdnja o mapi je potpuno pogrešna i netačna. Ova zvanična EU mapa je potpuno na liniji sa pozicijom - statusno neutralnom. Preporučio bih svakome da se fokusiraju na stvarna pitanja koja će pomoći unapređenju dijaloga o normalizaciji, umesto što pokušavaju da prave lažne priče - napisao je Stano na Tviteru.

Autor: redportal.rs

#Evropska unija

#Kosovo

#Srbija

#beograd

#beograda

#brisel

#evropske unije

#izaslanik eu

#kosova

#lajčak

#priptina

#prištine

#srbije