Stvorenja žive u apsolutnom mraku 😲😱

Naučnici koji rade na antarktičkom ledenom koritu kako bi proučavali njegovu istoriju, došli su do zanimljivog otkrića. U izveštaju VIRED piše da je geolog James Smith iz British Antarctic Survey pokušavao da nabavi talog morskog dna sa ledene sante Filchner-Ronne, koja je na pet sati leta od najbliže antarktičke stanice. On je kampovao 3 meseca tu. Kada mu je trebao sediment morskog dna, ekipa je napravila rupu u ledu debelom pola milje.

Da bi to izveli morali su prvo otopiti 20 tona snega da bi skuvali 20.000 litara tople vode, koja bi se zatim pumpala kroz cev koja je ubačena u bušotinu. Ovo je trajalo 20 sati, i nakon toga je tim spustio instrument sa GoPro kamerom do taloga morskog dna, međutim, prvi put nije uspelo. Uprkos tome što nisu uspeli da dođu do taloga na morskom dnu, Smith i njegova posada pronašli su nešto drugo. U pitanju je masivna gromada usred morskog dna ispunjena čudnim i misterioznim sunđerima i drhtavim životinjama.

Smitov kolega i biolog Huv Griffiths iz British Antarctic Survey gledao je prenos u Velikoj Britaniji, i primetio je na steni mikrobiološku podlogu, poput sloja bakterija gde su sunđeri i stabljike nalik strancima rasle i uspevale. On misli da je gromada obložena bakterijskom podlogom ili životinjom poznatom kao hidroid.

Stena se nalazi 160 kilometara od dnevne svetlosti, daleko od najbližeg mesta koje bi moglo dobiti dovoljno sunčeve svetlosti za održavanje ekosistema. Ova čudna morska bića žive u apsolutnom mraku.

IZVOR: YT / British Antarctic Survey

Ono što ostaje nerazjašnjeno jeste kako su ta bića opstala ispod leda i snega, jer nisu u mogućnosti da hodaju ili plivaju da bi pronašli hranu. Jedna od reorija naučnika jeste da se morski sneg kreće vodoravno, a ne vertikalno, što je način na koji bića mogu sticati hranljive sastojke i preživeti. Međutim, još puno toga se mora otkriti i objasniti za ova čudna bića.

Autor: redportal.rs

#British Antarctic Survey

#LED

#antarktik

#ledene sante

#tajanstvena bića