⚠️Upozorenje⚠️: Video-snimak nije deo naučno-fantastičnog filma 😅

Plavi morski zmajevi su, zapravo, morski puževi pod nazivom Morska lasta (Glaucus Atlanticus. Ove životinje su na vrhu beli, a na trbuhu plavi kako bi se prilagodili bojama okeana i na taj način ostali sakriveni.

Ova neobična stvorenja su hermafroditi zapravo, što znači da imaju i muške i ženske polne organe. Na Tviteru se pojavio video-snimak koji je objavila dr Rebeka Helm, profesorka biologije na Univerzitetu Severne Karoline.

- Prvo se poljube, onda obmotaju svoje penise zajedno, držeći se jedan za drugog u otvorenom okeanu, a onda oplode jajne ćelije - napisala je Rebeka u okviru tvita.

Na video-snimku možete videti da se ova stvorenja prevrću dok su jedan preko drugog, kao i da su im penisi obmotani jedan oko drugog.

IZVOR: TW / @RebeccaRHelm

Ovi morski puževi su zapravo jako otrovna bića. Oni gutaju vrlo toksičan otrov meduza, koji zatim koriste na svom plenu.

- Oni mogu samo da se ljube i obomotaju penise jer svako drugo dodirivanje značilo bi peckanje otrovom. Zbog toga parenje traje do sat vremena, a naslonjeni su leđima jedan na drugog kako bi se zaštitili od smrtonosnog dodira.

Nakon što se parenje završi, partneri se razdvajaju kako bi položili jaja. Jaja se nalaze na strunama koje sadrže do 20 komada, a mogu da se izlegnu na plutajućim delovima drveća, plastike ili bilo čega drugog što pluta na površini.

Autor: dailymail.co.uk / redportal.rs

#Morski zmajevi

#Parenje

#okean