U okviru čestitke spomenuo i nezavisnost crnogorske crkve

Crnogorski predsednik Milo Đukanović čestitao je njegovom preosveštenstvu Porfiriju izbor za patrijarha SPC i izrazio nadu da će tom svojom svetom misijom, kako navodi, doprinositi prevazilaženju raskola među pravoslavnim vernicima Crne Gore.

- Čestitam Vam na izboru za Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog. Očekujemo da će Vaše arhipastirstvo biti u službi svih pravoslavnih vernika i podsticanja multietničkog suživota na našim prostorima, na dobro naših naroda i država - naveo je Đukanović.

Istakao je da se posebno nada će patrijarh srpski svojom svetom misijom, kako kaže, doprinositi prevazilaženju raskola među pravoslavnim vernicima Crne Gore u skladu sa svetim kanonima i viševekovnom tradicijom "nezavisnosti Crkve u našoj zemlji".

Podsećamo da su vlasti Crne Gore, na čelu sa predsednikom Milom Đukanovićem, ušle u otvoreni sukob sa Srpskom pravoslavnom crkvom, naročito sa njenim eparhijama koje se nalaze na teritoriji Crne Gore, poput Mitropolije crnogorsko-primorske i Episkopije budimljansko-nikšićke. Spor se vodio oko spornog Zakona o slobodi veroispovesti, koji je zadirao u pravo na imovinu Srpske pravoslavne crkve, a koji su crnogorske vlasti donele bez dogovora i čak protiv volje SPC.

Sve ovo je pokrenulo lavinu litija vernika i sveštenstva SPC širom Crne Gore koje su trajale tokom cele prošle godine. Rezultat toga jeste da je sporni Zakon izmenjen, što je na kraju, nakon 2. izglasavanja u parlamentu, morao da prihvati i predsednik Milo Đukanović, stavljajući svoj potpis na novi Zakon o slobodi veroispovesti. Time je napravljen kompromis između vlasti Crne Gore i vernika SPC u toj zemlji.

Autor: redportal.rs

#Balkan

#Crna Gora

#milo

#milo čestitao

#patrijarh

#patrijarha

#patrijarhu

#porfirije

#porfiriju

#čestitka đukanovića

#đukanović

#đukanovićeva čestitka