Preterana upotreba dovodi do smanjenja intelektualnih sposobnosti

Doktor Branimir Nestorović je govorio o najvećoj bolesti 21. veka. On smatra da je ubedljivo najveća bolest prekomerno uzimanje šećera.

Čuveni pulmolog upozorava i ističe da više nije nikakva tajna da je šećer glavni uzrok gojaznosti, oboljenja srca, dijabetesa tipa II, ali i da je manje poznato da prekomerna primena izaziva smanjenje intelektualnih sposobnosti.

U jednoj od studija objavljenih u časopisu Neuroscience, pokazano je kako visok unos šećera menja kod miševa bakterijsku floru creva, a što je kao posledicu imalo smanjenje kognitivnih sposobnosti. Već posle četiri nedelje visokog unosa šećera, miševi su pokazivali slabije rezultate mentalnih i fizičkih testova.

Da bi situacija sa prekomernim unosom šećera bila gora, doktor Nestorović govori da ljudi koji unose previše šećera imaju problema sa slabijim pamćenjem:

Za svakih 7 mmol/mol porasta glikozilovanog hemoglobina HbA1c (meri povišenje šećera u krvi koje traje duže vremena), ispitanici su se sećali u proseku 2 reči manje na testu pamćenja. U njih je hipokampus (centaz mozga gde je smešten centar za pamćenje) bio manji.

Doktor Nestorović ističe da ukoliko imate visok nivo šećera, organizam stalno luči visoke koncentracije insulina i onda dolazi do insulinske rezistencije (prethodi nastanku dijabetesa II). Tako stalno povišen insulin dovodi do toga da mozak više ne reaguje na insulin, što umanjuje sposobnost razmišljanja i pamćenja. Čak su neki istraživači Alshajmerovu bolest nazvali dijabetesom tip 3 (tip 1 dijabetes kod dece, tip 2 kod odraslih).

Na kraju, doktor navodi da je potrebno smanjiti unos šećera na manje od 25 grama dnevno, što je jedna Koka Kola koja ima 11% šećera na 100 ml tečnosti. Prosečan Amerikanac u sebe unosi oko 225 g šećera dnevno, dok oko 110 g šećera u sebe unesu stanovnici Evropske unije.

Autor: objektiv.rs

#Dijabetes

#Doktor Nestorović

#Nestorović

#zdravlje

#šećer