U znak sećanja na Gecu Kona biće oformljena edicija koja će nositi njegovo ime

JP Službeni glasnik svečano je danas otvorio knjižaru Geca Kon, koja je kompletno renovirana radi očuvanja kulturnog dobra Beograda i Srbije.

Ceremoniji otvaranja prisustvovali su predstavnici Izdavačkog preduzeća Prosveta, Službenog glasnika, Ministarstva privrede i srpske kulturne scene.

Direktorka JP Službeni glasnik Jelena Trivan podsetila je da je knjižara koja nosi ime najstarijeg srpskog izdavača prvi put otvorena 1901. godine, te da je Geca Kon u to vreme izdao više od 200 naslova. Istakla je:

Govorimo o velikom izdavaču, knjižaru i meceni, kod koga su najveći srpski književnici našli svoje mesto, zaštitu i prostor da izdaju svoju prvu knjigu. Geca Kon je stradao u Drugom svetskom ratu. Imao je mogućnost da se povuče sa Vladom Kraljevine Jugoslavije, međutim, on nije hteo da pobegne, odveden je u logor i delio je sudbinu srpskog naroda. Najmanje što smo mogli da učinimo jeste da očuvamo sećanje na njega. Ovo je prava knjižara kakvu bi u ovim vremenima vodio i voleo da ima Geca Kon. Osim knjiga, u knjižari se nalazi i muzejski deo gde su zaštićene njegove lične stvari. Želeli smo da sačuvamo misiju Gece Kona, da se ovde okupljaju književnici i da ovo bude mesto po kojem će se Beograd prepoznavati.

IZVOR: TW / @BobanKarovic

U knjižari Geca Kon prodavaće se knjige svih izdavača. U znak sećanja na Gecu Kona biće oformljena edicija koja će nositi njegovo ime, a koja će sadržati knjige o njegovom životu, kao i obnovljena stara i zaboravljena izdanja. Knjižara poseduje i izložbeno-prodajni deo sa umetničkim delima i u njoj će se održavati i tribine, predstavljanja knjiga, razgovori sa piscima, kao i druga kulturna dešavanja.

Foto: Facebook.com/Geca Kon

Autor: blic.rs / redportal.rs

#Geca Kon

#knjiga

#knjige

#knjižara

#knjižara Geca Kon