Ostaje pitanje da li je Kurti spreman da sklapa kompromise

Eksplozivnost albanskog nacionalizma ostaje i nakon promena u Prištini faktor nesigurnosti prvog stepena za susedne države i balkansku politiku Zapada, stoji u oceni bečkog dnevnika Standard.

Poznati austrijski analitičar Paul Lendvaj ističe da je Aljbin Kurti u više navrata pozivao na ujedinjenje tzv. Kosova i Albanije. On ukazuje da nikako ne sme da se zaboravi ni izjava albanskog premijera Edija Rame o najtešnjim odnosima "dve albanske države".

Lendvaj navodi da su postojali primeri o "opasnosti nostalgije" kao što je zaokruživanje Velike Albanije koja bi pored Kosova i Metohije obuhvatila i zapadni deo Severne Makedonije gde se dominantno nalazi albanska etnička zajednica.

Kako Lendvaj kaže, Kurti je izabran glasovima mlade generacije i dijaspore koji žele konačno da se okrenu od OVK elite koja dominira na Kosovu i Metohiji, a da dijalog sa Beogradom nije prioritet.

Austrijski analitičar smatra da je za "radikalnog albanskog nacionalistu" nedopustivo kompromisno rešenje koje će da izuzme međusobno priznanje Srbije i tzv. Kosova.

Autor: RTV / redportal.rs

#Bečki standard

#Kosovo

#Kosovo i Metohija

#Srbija

#velika albanija