Vlada Australije proglasila pobedu na tehnološkim gigantima

Arhitekte medijske reforme u Australiji su gledali kako se u svetu slavi pobeda nad velikim "tech" firmama iako su kritičiari skrenuli pažnu da su ostavili Fejsbuku i Guglu klauzulu iz koje mogu da se povuku iz Australije.

Vlada Australije je u poslednjem trenutku promenila delove zakone o Fejsbuku prošle nedelje nakon što je Fejsbuk blokirao vesti u Australiji što je dalje eskaliralo sukob.

Očekuje se da će predložen amandman zakona da bude odobren u senatu ove nedelje iako se neki iz opozicije protive i misle da će ovo naneti štetu manjim medijima.

Rod Sims, koji je bio zadužen za proveru balansa moći tehnoloških kompanija i za nacrt zakona je dao izjavu za Rojters.

- Promene koje je vlada napravila su tu da bi se neke stvari samo pojasnile, one ne menjaju mnogo nego su bile nerazumljive Fejsbuku - rekao je Sims.

- Štagod da kažu trebaju im vesti. Zadržava ljude na njihovoj platformi duže od čega i zarađuju- dodao je Sims.

Australijski model će poslužiti kao uzor drugim državama.

Potpredsednik Fejsbuka Kembel Braun je naglasio da je kompanija zadržala pravo da ne prikazuje vesti koje se pojavljuju na njihovoj platformi.

Originalni zakon je tražio od Fejsbuka i Gugla da da ako ne mogu da se dogovore sa novinarskim portalima da će država to uraditi umesto njih, dok sada postoji druga opcija ako te 2 kompanije "promovišu i održavaju vesti u Australiji".

Novinarski kontent na Fejsbuku u Australiji je samo 4 % ali su iz Fejsbuka najavili da će uskoro odblokirati vesti.

- Nikada nismo rekli da ćemo naterati Fejsbuk da pušta vesti - rekao je Sims

Autor: redportal.rs

#Fejsbuk

#australija

#gugl