Jedna od 5 žena koje čuvaju nebo nad Srbijom

Po završetku Vojne akademije Tijana Milenković postala je deo ženske petorke koja čuva nebo nad Srbijom. 🛩

Tokom obuke na Vojnoj akademiji, Tijana je poželela radno mesto u kabini vojnog helikoptera. Posle 5-godišnjeg školovanja, želja joj se ispunila prošle godine. Kako sama kaže:

Četvrta godina na gazeli, 5. na gami. U sklopu 5. godine borbena obuka koja je podrazumevala manevre, ali gađanje sledi nakon toga i potrebno je još iskustva.
View this post on Instagram

A post shared by Tijana Milenkovic (@tijana.milenkovic)

IZVOR: IG / @tijana.milenkovic

Tijana je odrasla u Kraljevu. Na aerodromu u Lađevcima provodila je svaki otvoreni dan jer je tu radio i njen otac. Danas je u Lađevcima i baza za helikoptere Mi-35, koji su i njena sledeća želja.

Tijana kaže:

Ja sam Lađevce htela jer je to borbena eskadrila. Malo je neobično ono što sam više od 5 godina želela, razmišljala sam da bi bilo lepo tu da radim. Zapravo mi se i ostvarilo. Meni je većina društva u okolini i svaki put se i čujemo i šalju mi slike.

IZVOR: YT / RTS Sajt - Zvanični kanal

KAKO IZGLEDA TIJANIN RADNI DAN 🛩

Razlike u zaduženjima u odnosu na Vojnu akademiju ima, ali ništa što već nije videla tokom obuke. O tome je rekla:

Moj radni dan sastoji se od pripreme dan pre, kada nam detaljno objasne zadatak. Sutradan imamo pripremu pre leta i nakon toga sledi let i radi se planirano. Posle analiza ide priprema za novi let.

U Vojsci Srbije trenutno je 5 žena pilota. One su retkost i u vojnoj avijaciji regiona. Tako je, na primer, Crna Gora 1. ženu vojnog pilota dobila tek prošle godine, dok u Hrvatskoj vojnim letelicama upravlja 7 žena.

View this post on Instagram

A post shared by Tijana Milenkovic (@tijana.milenkovic)

IZVOR: IG / @tijana.milenkovic

Autor: rts.rs / redportal.rs

#Kraljevo

#Tijana Milenković

#vojna akademija

#vojska srbije

#žena pilot