Godine planiranja i hiljade sati truda na kocki 🧐

IZVOR: YT / Scientific American

Prošle nedelje NASA Perseverance je izvela savršeno sletanje na površinu Marsa. Spuštanje je besprekorno obavljeno u krateru Jezero, mesto sa kojega će Perseverance započeti svoju epsku ptragu za životom na Marsu. Ali čak iako rover ne pronađe dokaze za život na Marsu (i u prošlosti i sada) tokom ove operacije, i dalje će biti ogromnim slovima upsan kao No. 1 - kao prvi zabeleženi ulazak u atmosferu, spuštanje i sletanje na drugu planetu.

Video je NASA, od milošte, prozvala 7 minuta terora - kompletna misija. Pripreme buduće ekspedicije, sve, ali apsolutno sve je zavisilo od tih 7 minuta koji su morali biti savršeni.

Tata i prethodnik rovera Perseverance - Curiosity je snimio samo deliće krajnjeg stadijuma sletanja na Mars 2012. Pre nje 2005. misija Cassini je poslala slike i podatke sa sletanja na Saturnov mesec Titan. Ali nikada pre nijedna letelica nije snimila celokupnu sekvencu sletanja toliko detaljno. Podaci koje će Perseverance poslati, kao i ovaj video, apsolutno će biti krucijalni za osmišljavanje i dizajniranje budućeg epskog puta ljudi ka Crvenoj planeti.

Autor: redportal.rs

#Crvena planeta

#Curiosity

#Mars rover

#Perseverance

#Red planet

#Seven minutes of terror

#Sletanje na Mars

#Space explorations

#mars

#nasa