Višnja Pavelić je govorila o svom ocu, zločinima za koje se optužuje i Jasenovcu.

Pre nego što je preminula 2015. godine, Višnja Pavelić, ćerka ustaškog poglavnika Ante Pavelića, živela je sama u jednom mračnom madridskom stanu. Zavese su bile navučene, a roletne su stalno stajale spuštene.

U ovom večnom sumraku pedeset godina je neumorno radila na arhivskim dokumentima svog oca. U sobi prepunoj razbacanih dokumenata. Jedini prekid njene svakodnevne rutine bio bi kada bi popodne legla na kauč i pustila ploču Verdija i svog omiljenog baritona Đina Bekija.

Ovako priču Višnji Pavelić počinje novinar španskog El Pais Semenala (nedeljnog magazinskog izdanja El Paisa) Pablo de Ljano, koji je od 2009. godine više puta imao prilike da razgovara za ćerkom jednog od najvećih zločinaca dvadesetog veka.

Ante Pavelić je dobio utočište od španskog diktatora Franciska Franka i poslednje dve godine života proveo je u Madridu, gde je i umro 1959. godine.

ANTE PAVELIĆ I NJEGOVA ĆERKA U MADRIDU

IZVOR: TW / @elpaissemanal

KAKO JE PAVELIĆ POBEGAO U ITALIJU?

Posle Drugog svetskog rata Pavelić je pobegao u Italiju gde se sakrio u jednom jezuitskom manastiru.

- Niko nikada nije znao za to, samo mi, ha! - rekla je Višnja.

Već 1948. godine Pavelić se pod imenom Antonio Serdar ukrcao na brod iz Đenove za Argentinu, koristeći pacovske kanale do Latinske Amerike. Narednih deset godina porodica je živela u Buenos Ajresu uz dozvolu Peronove vlade, a Pavelić je osnovao građevinsku firmu. Imali su i poljoprivrednu farmu.

DA LI JE ANTE PAVELIĆ KRIV ZA ZLOČINE?

U jednom trenutku novinar ju je pitao da li Antu Pavelića treba kriviti za zločine za koje ga optužuju:

- Ne, nikako! - odgovorila je.

Često je ustajala kako bi pronašla neki dokument kojim se dokazuje da njen otac nije onako mračna ličnost kakvim ga istorija pamti. Čak i kada se teško kretala zbog osteoporoze, našla bi dovoljno snage da ustane i pronađe željeni papir. I rekla bi:

- Sve je to laž. Sve što kažu o mom ocu je laž. Sve. Sve!

JASENOVAC JE PRETERIVANJE I LAŽ

Novinar El Paisa potom navodi podatke o ciljevima NDH da etnički očisti Hrvatsku od Srba, Jevreja i Roma. Navodi i izvore koji su svedočili da su ustaše bile toliko zlokobne da su njihovi zločini zaprepastili i naciste. Navodi i detaljna svedočenja o svireposti u Jasenovcu i drugm logorima. Ali, ništa od toga nije doticalo Višnju.

- Jasenovac je potpuno preterivanje. To je bio radni logor i tamo je bilo siromaštva, ali imali su doktore, svoje vođe, sve što su tražili. To nije bio Aušvic, razumete? Svi su bili živi i dobro. - izjavila je Višnja.

IZVOR: YT / RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal

Autor: redportal.rs

#Ante Pavelić

#Dara iz Jasenovca

#Višnja Pavelić

#jasenovac