Minhenski sporazum doveo slikara u nezgodnu situaciju.

Svima je poznato ko je Adolf Hitler i kako je ostao upamćen u istoriografiji. Međutim, malo je poznato da je Hitler pre nego što je postao politički aktivista imao jednu veliku ljubav, a to je slikarstvo.

Hitler ne potiče iz siromašne porodice, redovno se školovao, a tokom godina koje je proveo u Beču pokušavajući da upiše akademiju živeo je boemskim životom. On je kasnije u svom delu Main Kampf (Moja borba) napisao da mu je to jedan od lepših perioda.

Hitler je pokušao da upiše dva puta bečku slikarsku akademiju, nije uspeo, drugi put je umesto njega primljen čuveni Oskar Kokoška.

Hitlerova i Kokoškina slika

Foto: ISTORIJSKI ZABAVNIK/ PRINTSCREEN YOUTUBE/LEOPOLD MUSEUM WIEN

Kako su godine prolazile Oskar Kokoška se sve više peo na umetničkoj lestvici, a Hitler na političkoj.

Koliko je Kokoška ostao urezan u Hitlerovo pamćenje kao nešto nepoželjno govori činjenica da je Hitler Kokoškina dela proglasio nepoželjnim i da je slavni slikar morao da se preseli u Prag. Kako je Hitler počeo da osvaja širom Evrope, Prag je postao tesan za Koskošku pa je morao dalje da se preseli u London. Međutim, ni tamo nije imao mira, Kokošku je iz Praga oterao čuveni Minhenski sporazum kojim su se Francuska i Engleska saglasile da Hitler prisvoji deo Čehoslovačke.

Foto: artnit.ne

Nacisti su Kokoškina dela nazvali degenerisanom umetnošću pa je on zbog tog naziva naslikao sliku Crveno jaje na kojoj se vide Musolini sa oteklom glavom i Hitler sa klovnovskom kapom. U pozadini je kokoška koja izleće iz tanjira sa nožem u leđima što po slikaru predstavljaju građani Praga. Mačka predstavlja Francusku, a lav sa krunom Britaniju, dok se u daljini vidi grad Prag kako gori.

Kada su pitali proslavljenog slikara Kokošku da kaže nešto o Hitleru, on je odgovorio:

Velika je šteta što Hitler nije prošao komisiju na Akademiji lepih umetnosti, a ja jesam. Da jeste, on bi samo postao loš slikar, a da sam ja bio odbijen, postao bih razuman političar, tako da bi svet bio pošteđen velikih patnji.

Autor: redportal.rs

#Beč

#Hitler

#kokoška

#netrplejivost

#slike