Letelica Ingenuity uspešno se javila sa Marsa 🤖

Kontrola misije u NASA laboratoriji za istraživanje mlaznog pogona u Južnoj Karolini dobila je prvi izveštaj o stanju sa marskoptera Ingenuity koji je sleteo na Mars 18. februara 2021. godine.

Tzv. Status report downlink je stigao do Zemlje preko Mars Recconoissance Orbiter satelita, koji budnm okom prati sva događanja na površini planete. Status je glasio da je letelica i njena stanica (za napajanje elektricitetom) u potpunosti operativna i spremna za rad. Marskopter Ingenuity će ostati u stomaku rovera Perseverance još od 30 do 60 dana, pre nego što ćemo prisustvovati njegovom prvom atmosferskom letu.

Glavna stvar koja je bila obavezna pre leta, i zbog čega se čekao izveštaj, jeste da je Ingenuity uspešno osigurao dovoljne količine energije (kao i druge vitalne funkcije), takođe održavajući optimalno zdravlje svoje baterije. Sat vremena tzv. power-up vremena (pojačanog napajanja) bustovaće letelici baterije na oko 30% njihovog maksimalnog kapaciteta. Potom, nekoliko dana kasnije, napuniće se opet do 35%,. Tako će se napajati svake nedelje dok je zakačen za rover.

Za sada se baterije pune od glavnog izvora energije samog rovera Perseverance (6 litijum-jonskih baterija). Onog trena kada se Ingenuity odvoji od rovera i ostane sam na površini Marsa u potpunosti će se napajati preko svojih solarnih baterija.

U planu je, nakon što se Ingenuity odvoji od Preseverance, da provede 30 marsovskih dana u teastiranju leta po atmosferi. Ako Ingenuity uspe da preživi ledene noći na Crvenoj planeti (temperature idu i do - 90 stepeni Celzijusa), započeće se prvi let ljudske letelice na nekoj drugoj planeti.

A ako Ingenuity uspe i da poleti i da lebdi na svom prvom letu, preko 90% ciljeva projekta će biti uspešno ostvareno. Sa (nadamo se) uspešnim sletanjem, koje će ga održati u operativnom stanju, biće pokušana još 4 leta.

Letelice sa rotorom sledeće generacije, koje će sve biti potomci Ingenuity, mogle bi ili će moći da daju i vazdušni aspekt budućem ljudskom istraživanju Crvene planete.

IZVOR: TW / @latestinspace

VIDEO: Prvi snimci površine Marsa sa rovera Perseverance

Autor: Jet Propulsion Laboratory / redportal.rs

#Crvena planeta

#Ingenuity

#Istraživanje Marsa

#Perseverance

#istraživanje svemira

#mars

#nasa