Pasoš se dobija po ubrzanom postupku

Svaki građanin Severne Makedonije, koji će fotokopijom obrasca predstojećeg popisa dokazati da se proglasio "makedonskim Bugarinom", po skraćenom postupku dobija bugarski pasoš.

Takav zahtev je kulturni centar Ivan Mihailov u Bitolju uputio pismom predsedniku Rumenu Radevu, premijeru Bojku Borisovu i potpredsednicima vlade Ekaterini Zaharijevoj i Krasimiru Karakačanovu, navodi se na Facebook stranici instituta.

U svom pismu podsećaju da je poslednjih godina bilo preko 100.000 makedonskih Bugara koji su dobili bugarsko državljanstvo. Desetine hiljada su se prijavile za tako nešto, a redovi su ispred konzulata u Bitolju.

- Uprkos masovnoj negativnoj kampanji protiv ovih ljudi u Severnoj Makedoniji, oni nisu ništa manje patriotski raspoloženi prema svojoj zemlji. Makedoniju vole čak i više od mnogih drugih. "Oni nisu fašisti " „Tatari" ili manjina, već velika zajednica Makedonaca koja ima bugarsku samosvest - navodi se u pismu.

- Etnički Bugari javno su satanizovani i optuženi za uzimanje bugarskih pasoša da bi lakše putovali Evropom. Prinuđeni su da se pravdaju jer bez vize sa makedonskim pasošem ne mogu da putuju. Sada, na predstojećem popisu stanovništva, mnogi makedonski Bugari bili su zabrinuti zbog stereotipa i strahova koji su se usađivali tokom godina. Zbog toga institut predlaže kao podsticaj da se dobije prilika da se prođe po skraćenom postupku - traže iz instituta.

Autor: redporta.rs

#Bugarska

#Severna Makedonija

#bugarski pasoš

#pasoš

#popis