Poslanici bošnjačke manjine kažu da su određeni srpskim glasovima i pod direktnim uticajem Beograda

PRIŠTINA: Kako prenosi KOHA, Civilno društvo zajednice kosovskih Bošnjaka reagovalo je na izbore održane 14. februara 2021. godine. Putem saopštenja za štampu rečeno je da se na ovim izborima pokušavaju uzurpirati zagarantovana mesta za Bošnjake i druge nevećinske zajednice u Skupštini Kosova.

Bošnjačko civilno društvo kaže da će ignorisanje volje građana nevećinskih zajednica i uzurpiranje moći mnogih zajednica i političkih pokreta stvoriti opasan presedan u kosovskoj demokratskoj praksi i ukazati na veoma velike probleme u procesu konstituisanja vlasti u takozvanoj "Republici Kosovo".

Oni su zahtevali ukidanje ovih mandata. Kako se navodi u saopštenju:

Pripadnici nevećinskih zajednica uživaju posebna prava definisana Ustavom Republike Kosovo, i u skladu sa tim, mesta zagarantovana u Skupštini Republike Kosovo su jasno definisana za predstavnike koji svoj legitimitet izvode iz glasova u tim zajednicama. Pokušaj uzurpiranja bošnjačkih mesta u kosovskoj Skupštini glasovima drugih zajednica flagrantan je čin kršenja ustavnih odredbi i prava nevećinskog naroda da bira svoje predstavnike koji će braniti njihove interese. Brojčana nadmoć zajednice ne bi se smela koristiti za narušavanje izborne volje građana ove zajednice. Ovakvi napadi na izbornu volju građana obesmisliće izborni proces i dodatno će zakomplikovati opstanak nevećinskih zajednica u institucijama Republike Kosovo, jer preliminarni rezultati Centralne izborne komisije ne odražavaju izbornu volju Bošnjaka i nekih drugih zajednica. Mi se distanciramo i nećemo prihvatiti kao svoje predstavnike one političare koji su izabrani protiv volje bošnjačkog naroda Kosova, odnosno izabrani su glasovima drugih zajednica.

Prema njihovim rečima, primitivni pogled na politiku koja pokušava da se instalira je neprihvatljiv i cilj mu je kontrola nevećinskih zajednica kako bi se stekla politička moć u Skupštini i veći uticaj na proces konstituisanja vlasti na Kosovu.

Takođe je zatraženo da se ponište osvojeni mandati jer, istakli su, da oni ne predstavljaju ljude bošnjačke zajednice.

Dvoje kandidata za poslanike bošnjačke zajednice: Duda Balje i Emilia Redžepi izrazile su zabrinutost da su poslanici bošnjačke manjine određeni srpskim glasovima i pod direktnim uticajem Beograda.

Autor: kossev.info

#Izbori

#Kosovo

#Kosovo i Metohija

#Srpska lista

#bošnjaci

#skupština

#srbi