Prave prostor za godine, tako divne bile su godine, sve te prikaze skrivene, napunile su godine

Starenje je prirodan proces, koji se odvija se u 3 faze.

1. FAZA 🤯

Prva faza je karakteristična po promenama karaktera čoveka. Kod osobe koja počinje da stari počinju da se primećuju: rasejanost, slaba koncentracija, brzo zamaranje usled obavljanja jednoličnih radnji, problemi sa spavanjem, neočekivani emocionalni padovi i usponi, razdražljivost, plačljivost i agresivnost, loše raspoloženje, depresija, nesanica, pojava nekontrolisanog straha, slabljenje pamćenja.

2. FAZA 👵🏻👴🏻

Druga faza utiče na izgled čoveka. Menjaju se struktura kože, kose i noktiju. Pogoršava se elastičnost kože zbog smanjenja kolagena u ćelijama, ona se suši i peruta, javljaju se bore, pigmentne mrlja, iritacija. Koža se tanji zbog poremećaja ravnoteže između novih ćelija kožnog epitela i odumirućih starih ćelija, zbog čega se usporava rast novih ćelija i povećava sadržaj odumirućih ćelija kože. Sličan proces se odvija i sa kosom.

IZVOR: YT / Nicim Izazvan

3. FAZA 😬

Treća faza starenja je povezana sa promenom figure. Mnogi ljudi postaju gojazni, što za njih nije bilo karakteristično; nestaje struk, povećava se količina mase masnog tkiva. Gojaznost je znak da je proces starenja uzeo maha. Tada u organizmu dolazi do pojave mnogih negativnih promena, do poremećaja rada mnogih organa i sistema, uključujući i koštano tkivo, naročito u kičmi, koja ne može da izdrži toliku težinu i počinje da se deformiše. Zbog deformacije kičme dolazi do poremećaja funkcionisanja celog organizma. I upravo tada stupaju na scenu sve bolesti koje su karakteristične za starost.

A 1. fazu možda najbolje opisuje tvit ispod 👇🏻:

Autor: redportal.rs

#Lignjoslav

#Starost

#godine

#starenje