Skraćenica DS u nazivu ustanove će umesto dosadašnjeg značenja dobiti i novo - deca sunca 🌞

BANJALUKA: Šest kuvara iz Daun sindrom centra osvojilo je 1. mesto u pravljenju božićnih peciva u kategoriji studenata na 14. Međunarodnom omladinskom gastronomskom festivalu u Moskvi, koji se održavao onlajn.

Osim njih, priznanje su od Vlade Moskve dobili Zoran Jelić, direktor Daun sindrom centra, kao podršku za rad i rehabilitaciju osoba sa Daunovim sindromom, i David Jelić, učenik 4. razreda gimnazije, za najbolju video-prezentaciju.

Kako kaže Jelić, kuvari iz Daun sindrom centra su presrećni zbog osvojene nagrade:

Nemoguće je rečima opisati koliko su ovi mladi kuvari srećni i ponosni zbog osvojenog prvog mesta. Od sada, skraćenica DS u nazivu naše ustanove će umesto dosadašnjeg značenja dobiti i novo - deca sunca. 🌞

Foto: Pixabay.com/Tikovka1355

Organizatori festivala su im, prema njegovim rečima, nakon što su se prijavili na festival, rekli da će im uručiti simboličnu nagradu zbog učešća.

Žiri festivala je ostao zatečen kvalitetnim radom, receptom i pripremom peciva koje su priredili naši kuvari i prosto nisu mogli da poveruju da su to osobe sa Daunovim sindromom.

Nakon toga je žiri, navodi on, odlučio da ih tretira kao i sve ostale učesnike, bez ikakvih beneficija u odnosu na ostale. Jelić je dodao:

Na kraju, kad je došlo vreme za proglašenje pobednika, jednoglasno su odlučili da smo mi pobednici u kategoriji božićnih peciva.

Ono što je posebno važno za njih jeste to što su sa njima kontaktirale i druge organizacije iz Moskve koje se bave sličnim manifestacijama:

DSC je pozvan u Moskvu na veliki Vaskršnji festival i predložili su da uspostavimo onlajn radionice, koje su vezane za kuvarske delicije i običaje Rusije i Republike Srpske, na kojima bismo mi njima predstavili naše recepte, a oni nama svoje.

Jelić se nada da će ih, nakon ovoga, institucije finansijski podržati:

Ja radim sam s ovim mladim osobama, a potrebno je još stručnog osoblja koje bi mi pomoglo pri radu i rehabilitaciji osoba s Daunovim sindromo, za šta nam je potrebna finansijska podrška.

Dodaje da su osobe sa DS na ovom međunarodnom festivalu predstavljale Republiku Srpsku, pritom donoseći zlato i pokazujući da i oni mogu biti deo društvene zajednice kao ravnopravni članovi.

Ovaj festival organizuju Fondacija za očuvanje pravoslavnih običaja, Udruženje kuvara i pekara cele Rusije, Moskovska patrijaršija i Grad Moskva.

Kuvari iz Daun sindrom centra Banjaluka su bili jedini takmičari osobe sa smetnjama u razvoju koji su učestvovali na ovom festivalu.

Autor: Nikolina Aleksić / redportal.rs

#BANJALUKA

#Daun sindrom centar

#Nagrada

#hrana

#zlatna medalja