Neverovatan prizor zbunio biologe i ostale

Ovih dana internet obilaze fotografije neobičnog primerka jedne vrste pingvina koje su uslikane na ostrvu Južna Džordžija u južnom Atlantiku. Naime, ovaj pingvin je potpuno žut, što nikada ranije nije viđeno.

Fotograf koji ga je uslikao, 43-godišnji Ives Adams (Yves Adams) je primetio jato pingvina na ovom ostrvu tako da je pristao na platou koji se naziva Salisburi plejn.

Foto: LADBible/nepoznato

- Dok sam još otpakivao opremu, veća grupa ptica koje su inače crno-bele je prolazio pored. Međutim, u jednom trenutku sam shvatio da nešto tu odskače i to mi je privuklo pažnju - objasnio je Adams, koji je nakon što je shvatio da vidi žutog pingvina ubrzao otpakivanje kako bi ga "uhvatio".

Biolozi objašnjavaju da se radi o primerku sa leucizmom, što je stanje do kojeg dolazi genetskom mutacijom koja sprečava dopremanje pingmenata u kožu i dlaku, odnosno perje. To se posebno odnosi na melanin.

Bilo kako bilo, Adamsova fotografija trenutno obilazi svet, a on sam kaže da je imao dosta sreće što se ovaj žuti pingvin našao na 50 metara od njega, jer da je bio samo koji metar dalje, ne bi ga video.

- Na tom ostrvu je boravilo jato od preko 120.000 pingvina. Ovo je definitivno bio srećan trenutak za mene - rekao je on.

Ipak, on je dodao da je na ekspediciji koja ga je vodila preko Antartika i južnog Atlantika proveo mesece, za vreme kojih je napravio na hiljade fotografija, tako da treba imati u vidu da ovde po svemu sudeći, nije bila posredi samo sreća.

Autor: redportal.rs

#antartik

#južni pol

#žuti pingvin