Ritualna i ceremonijalna egzekucija 👹

Istraživači su dugo vemena znali da je faraon Sekenenre Taa II preminuo od posledica grozomorne egzekucije u 16 veku p. n. e. Ali sami događaji pred smrt faraona bili su predmet velikih debata. Neki su bili mišljenja da je ubijen u snu, a drugi da je poginuo na bojnom polju.

Nova studija objavljena u časopisu Froniers in Medicine je pokušala, koristeći se CT skenerom, da napokon reši misteriju.

Skeniranje lobanje je otkrilo seriju fatalnih povreda, uključujući i 5 centimetara duboku ranu na čelu, duboku ubodnu ranu u korenu lobanje i dva centimetara duboku frakturu iznad desnog oka. S obzirom na to da nema rana koje bi nastale od osobe koje se brani (poput onih na rukama, leđima i sl.), naučnici su odlučili da je smrt najverovatnije nastala u boju sa Hiksosima, koji su zarobili i zavezali faraona, pre no što su izvršili brutalnu egzekuciju na njemu.

Pre nego što su ga ubili, vezali su mu ruke na leđa. Iako mumifikovan, ruke i zglobovi su mu skvrčeni, što ukazuje na "postmortem spazme", odnosno na nekontrolisane grčeve kao posledice nasilne smrti koja direktno utiče na nervni sistem.

Onog trena kada je bio vezan, više njih ga je napalo bodežima, kopljima, buzdovanima i bojnim sekirama. Bilo koja od povreda na licu je mogla biti fatalna, od koje bi nastao šok, ogroman gubitak krvi i intrakranijalna trauma.

Sudeći po pozicijama fraktura na faraonovom čelu, istraživači pretpostavljaju da su napadači možda bili na konjima, dok je faraon sedeo ili klečao. Smrtonosni udarac je najverovatnije došao od teškog objekta, poput sekire ili macole.

U klasičnim ostacima egzekucija samo jedan napadač udara. To ovde nije slučaj, što ukazuje da je smrt faraona bila ritualno, ceremonijalno ubistvo.

Prema antičkim izvorima, u ovom periodu počele su da narastaju tenzije između kralja Hiksa Apopisa i faraona Sekenenrea. Apopis je poslao faraonu uvredljivu poruku, u kojoj je (prema izvorima pisalo) da sveti nilski konji u Tebi ometaju njegov san i da zahteva da se sveto jezero kompletno uništi.

S obzirom da je Apopis živeo 400 km daleko od Tebe, ovo je za Sekenenrea bila teška uvreda. Odgovor je bio rat, koji se završio faraonovom smrću.

Ali njegova žrtva nije bila uzaludna. Njegov sin Ahmose I je podigao ustanak koji je izbacio Hikse iz Egipta i ponovo ujedinio državu u jednu celinu. Njegova pobeda je označila početak nove ere u istoriji Egipta - imperijalnog doba, pod imenom Novo carstvo.

Autor: redportal.rs

#Arheologija

#Egipat

#SMRT

#boj

#faraon

#hiksi

#ritual