U Kripti Hrama izabran 46. patrijarh

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić izabran je za 46. patrijarha Srpske pravoslavne crkve.

Rođen je kao Prvoslav Perić u Bečeju 1961. Završio je gimaziju u Novom Sadu, a Pravoslavni bogoslovski fakultet 1986. Doktorirao je na Bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Atini.

Posle završenog fakulteta odlazi u manastir Kovilj, gde je postao jeromonah. Bio je izabran za episkopa jegarskog pri Eparhiji bačkoj. U periodu od 2010. do 2011. bio je episkop vojni, i koordinator za saradnju Srpske pravoslavne crkve i Vojske Srbije. Takođe, episkop je bio i član Radio-difuzne agencije od 2008.

Govori grčki, engleski i nemački, i služi se ruskim jezikom.

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve ga je na svom redovnom majskom zasedanju 24. maja 2014. izabrao za mitropolita zagrebačko-ljubljanskog umesto mitropolita Jovana Pavlovića.

Mitropolitov stav o Kosovu i Metohijii i o onima koji su stav patrijarha Irineja osuđivali je:

Iza takvih reči sigurno stoje ideološki i politički ciljevi. Takvi politikantski porivi ne zaslužuju pažnju i komentarisanje. Patrijarh je govorio da je Kosovo magnet koji sabira sve nas. Kosovo je mnogo više od mita. Mit je stvar imaginacije i tu možete da budete ili gubitnici ili pobednici. Kosovo je za našu crkvu zavet i svetost i otuda svetost kao temelj koji je postavio Sveti Sava u Kosovo, jeste identitetska stvar.

O braku:

IZVOR: TW / Телевизија Храм

Autor: redportal.rs

#patrijarh

#porfirije

#spc