Marijana Vučić Ćirić se snašla zahvaljujući poslu svoje bake i mame

Turban traka za kosu i traka sa pletenicom, uža i šira, svih boja od najkvalitetnije vunice, samo su deo ponude Piroćanke Marijane Vučić Ćirić, diplomiranog ekonomiste, koja je trenutno nezaposlena i koja pletenjem po porudžbini dopunjuje kućni budžet.

Kaže da su je baka i majka naučile da bodovima pravi mala umetnička dela.  Od skora je počela da između obaveza u kući i praćenja obaveza svoje dece u školi, uklapa i po nekoliko sati pletenja.

- Ručni rad je popularan ma šta mnogi mislili, a moj Pirot je grad tradicionalnih vrednosti. Potrebno je vremena, strpljenja i umešnosti a rezultat ne izostaje. Zadovoljstvo mi je kada se neko divi mom radu. Medjutim, da bi se zaradilo od pletenja, potreban je dobar proizvod, tržište ali i ozbiljan rad. Promocija i marketing, kontakti koje imam mogu mi dodatno pomoći da ostvarim svoju zamisao - rekla je Marijana za portal Jugmedija, dodavši da je svaka biznis ideja na početku "Sizifov posao".

U promociju svojih traka za kosu koje je ručno isplela uključila je i poznata lica iz javnog života Pirota koja rado nose njene modele. U njih spada i novinarka TV Pirot Vanja Mijalkov, koja kaže da joj se trake koje Marijana plete jako dopadaju.

- Kada sam videla kolorit turban trake koje Marijana plete odmah sam poželela da imam za sebe. Pristala sam i da se fotografišem sa njenim modelima ovih predivnih traka za hladne dane i pomogla joj u promociji. Veoma su praktični ali i dobar modni detalj. Marijana ima dosta ideja za svoje trake ali bih kao lokal patriota volela da se šara pirotskog ćilima nadje kao motiv na ovim trakama - kaže gospođa Mijalkov kojoj ovo nije prvi put da promocijom pomaže početnike u biznisu.

Na Marijanin poziv rado su se odazvale i glumice Narodnog pozorišta Pirot, Danica Mitić i Aleksandra Saška Stojanović  i takođe su se slikale sa radovima ove mlade Piroćanke kojoj je životna deviza da se ne odustaje kad je najteže.

Priznaje da za sada može zaraditi za dopunu kućnog budžeta, ali je raduju reakcije kupaca. Prvi kupci su joj bile prijateljice i poznanice a sada porudžbine stižu sa svih strana. Zato joj često pomaže majka koja joj je, kako i sama kaže, desna ruka u ovom poslu.

- Zajednički pregledavamo po netu kada želimo da eksperimentišemo. Sada je sve lakše za razliku od perioda kada je žena morala bez vizuelizacije da plete napamet. Volim da pletem jer me to umiruje i čini srećnim. Pletenje je gimnastika za mozak. Naše bake su znale zašto je važno da svaka devojčica već sa 10 godina zna da plete. Pletenjem se vežba izdržljivost. I ja sam u tom uzrastu naučila da pletem ali dugo godina su moje igle hvatale prašinu -objasnila je Marijana, i dodaje da će se potruditi da njene igle sada zasijaju na zadovoljstvo mnogih Piroćanki koje se dive njenim trakama za kosu.

Autor: Zoran Panić

#Marijana Vučić Ćirić

#diplomirani ekonomista

#nema posla

#pirot

#pletenje