"No jab, no job" pravilo sve češće u ostrvskoj državi

Kompanije i firme u Ujedinjenom Kraljevstvu sve češće traže od ljudi koji apliciraju za posao potvrde o vakcinaciji. Ova vrsta poslovne politike koja je dobila i svoju frazu No jab - no job (Nema vakcine - nema posla) tako polako postaje standard za rad u ovoj ostrvskoj državi.

Ujedinjeno Kraljevstvo je trenutno vodeća država u Evropi kada je u pitanju procenat vakcinisanog stanovništva (Srbija je druga), sa preko 15 miliona vakcinisanih ljudi. Budući da se u narednim nedeljama i mesecima očekuje otvaranje nekih lokala i radnji, kao i firmi koje se bave raznim uslugama, mnogi poslodavci su se već dali u potragu za radnicima.

Očekivano, jedan od uslova koji traže je i potvrda o vakcinaciji. Čarli Mulins, rukovodilac firme Pilmic Plumbers koja se bavi vodoinstalaterskim uslugama, kaže da je taj uslov nešto što je sasvim prirodno i logično uzimajući u obzir situaciju.

Foto: LADBible/nepoznato

SLIKA: Čarli Mulins, šef firme Pilmic Plumbers

- Prošla godina je donela nesagledive posledice po ekonomiju i društvo. Ako će vakcinacija da bude proces koji će obezbediti uslove da nam trenutno zaključavanje bude poslednje, i ako će to nešto što bi moglo da povrati rad naše ekonomije, onda je vakcinacija zaposlenih potpuno logičan korak - napisao je Mulins u tekstu za Indipendent.

U međuvremenu, neki od zdravstvenih centara u Londonu su već izašli sa saopštenjima da će biti neophodna vakcinacija za zaposlenje na bilo koje radno mesto u tim institucijama.

Tokom protekle nedelje vlasti ove zemlje su saopštile da se kovid-pasoši neće uvoditi jer bi se to smatralo za diskriminaciju, isto kao što će se smatrati i ukoliko neko dobije otkaz zato što se nije vakcinisao. Međutim, ove odluke ne pokrivaju slučajeve onih koji žele da se zaposle a nisu vakcinisani.

Autor: redportal.rs

#Ujedinjeno Kraljestvo

#Vakcina

#Velika Britanija

#vakcinacija